
Ετοιμάζονται χωρίς μίξερ και τα υλικά τους είναι ελάχιστα. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να αφήσουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγη ώρα. Το αποτέλεσμα είναι μαλακές και νόστιμες τορτίγιες, που διατηρούνται για στο ψυγείο για 4-5 μέρες και αν ζεσταθούν ελάχιστα είναι ξανά σαν φρέσκιες.
Για να τις αναθερμάνουμε, τοποθετούμε πάνω τους μία νωπή πετσέτα και τις βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα.
Υλικά
για 15-20 τορτίγιες
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 80 ml ελαιόλαδο
- 220 ml νερό ζεστό
- ½ κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις σπιτικές τορτίγιες ενώνουμε σε μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Αν χρειαστεί, ζυμώνουμε ελαφρά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια (35 γρ. περίπου, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε την κάθε τορτίγια). Σκεπάζουμε ξανά και ξεκουράζουμε για ακόμα 15 λεπτά.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε λεπτό φύλλο, με διάμετρο 13-15 εκ.
- Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Ψήνουμε την κάθε τορτίγια για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να αποκτήσει καφέ χρώμα σε κάποια σημεία. Γυρίζουμε από την άλλη μεριά και ψήνουμε για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα.
- Τοποθετούμε τις τορτίγιες σε πιάτο, τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα.
- Αυξομειώνουμε τον χρόνο ψησίματος, αν χρειαστεί, προκειμένου να μην είναι οι τορτίγιες άψητες, αλλά ούτε και ξεροψημένες.
- Αν τις θέλουμε τραγανές και όχι μαλακές, μαγειρεύουμε λίγο παραπάνω και δεν τις σκεπάζουμε.