Για να φτιάξουμε το τέλειο ριζότο Μιλανέζε φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε καλά υλικά: το σωστό ρύζι, ένα καλό βούτυρο, μια καλή παρμεζάνα και κρόκο Κοζάνης. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι ο ζωμός είναι πολύ σημαντικός και πάντα ο σπιτικός έχει άλλη νοστιμιά.

Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε ως κυρίως πιάτο, είτε σαν συνοδευτικό κάποιου ψητού κρέατος όπως κοτόπουλο.

Υλικά
  • 350 γρ. ρύζι Arborio ή Carnaroli
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 50 γρ. βούτυρο + 1 κ.σ. για το τέλος
  • 1 lt ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, ζεστό
  • λίγο σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
  • 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 ml κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Garganega με αρώματα κίτρου, λεμονιού και λευκών λουλουδιών, νύξεις ορυκτότητας και λεμονάτη επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Soave Classico Pieropan

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ριζότο Μιλανέζε (Alla Milanese) ζεσταίνουμε τον ζωμό σε κατσαρόλα και προσθέτουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης.
  2. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι ή μια φαρδιά ρηχή κατσαρόλα κατάλληλη για ριζότο, σε μέτρια φωτιά.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει διάφανο.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
  5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο - λίγο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες, αλλά όχι να λασπώσει. Πρέπει να «κρατάει» λίγο (al dente). Θα χρειαστεί περίπου 18-20 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε μέσα την παρμεζάνα και 1 κ.σ. βούτυρο για πιο σωστή, κρεμώδη υφή. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλάτι.
  8. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

Το ριζότο που περισσεύει μπορούμε να το κάνουμε αραντσίνι