Το όνομά τους στα ιταλικά σημαίνει μικρά πορτοκάλια και είναι πολύ δημοφιλή στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Σικελία. Αυτές οι χρυσαφένιες κροκέτες μαγειρεμένου ρυζιού, τα δημοφιλή arancini, είναι συνήθως γεμιστές με τυρί, κρέας, σάλτσα, ή λαχανικά.

Η μαγεία τους, πέρα από το ότι είναι πεντανόστιμες, είναι ότι μπορούν να δώσουν νέα ζωή σε διάφορα φαγητά με ρύζι που έχουν περισσέψει, όπως ένα ριζότο αλλά ακόμα και τα γεμιστά ή το σπανακόρυζο

Το μυστικό για τέλεια arancini είναι να δέσει καλά η γέμιση, να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα και να σερβιριστούν ζεστά, μόλις βγουν από το τηγάνι για να είναι λιωμένο το τυρί που κρύβουν στον πυρήνα τους. Είναι μια δημιουργική, νόστιμη και πρακτική λύση για να μην πάει τίποτα χαμένο!
 

Υλικά

για 12-15 κομμάτια

  • 450 γρ. ρύζι, γέμιση από τα γεμιστά που περίσσεψαν
  • 2 κ.σ. λαχανικά των γεμιστών ψιλοκομμένα π.χ. ντομάτες, πιπεριές ή κολοκύθια, καλά στραγγισμένα (προαιρετικά)
  • 50-100 γρ. τυρί (φέτα, κασέρι ή μοτσαρέλα), κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, ξεχωριστά
  • 4-5 κ.σ. αλεύρι
  • 100-150 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • λάδι για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα arancini βάζουμε το αλεύρι σε έναν δίσκο και το απλώνουμε και βάζουμε σε δύο ξεχωριστά πιάτα τη φρυγανιά και το ένα χτυπημένο αυγό.
  2. Βάζουμε το ρύζι από τα γεμιστά σε ένα μπολ.
  3. Αν χρησιμοποιήσουμε και τα λαχανικά από τα γεμιστά, τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπολ με το ρύζι.
  4. Προσθέτουμε το δεύτερο χτυπημένο αυγό και ανακατεύουμε καλά. Το αυγό βοηθάει στο να δέσει η γέμιση και γι' αυτό προσέχουμε και την ποσότητα των ψιλοκομμένων λαχανικών που βάζουμε αλλά και πόσα ζουμιά έχουν.
  5. Παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του ρυζιού και το πλάθουμε λίγο στα χέρια - αν θέλουμε φοράμε γάντια.
  6. Βάζουμε στο κέντρο ένα κυβάκι τυρί και σχηματίζουμε μια μικρή μπάλα με το τυρί στο κέντρο της.
  7. Περνάμε κάθε μπάλα πρώτα από αλεύρι, μετά από το χτυπημένο αυγό και τέλος από την τριμμένη φρυγανιά, να παναριστούν.
  8. Ζεσταίνουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι στους 170-180°C και τηγανίζουμε τις μπαλίτσες ρυζιού λίγες-λίγες, για 3-4 λεπτά ή μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
  9. Τις μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν και τις σερβίρουμε ζεστές, συνοδεύοντας με γιαούρτι ή με σάλτσα ντομάτας.

Μπορούμε να προσθέσουμε στο ρύζι επιπλέον υλικά αν θέλουμε, όπως ψιλοκομμένο μπέικον, μπαχαρικά ή μυρωδικά.