Ο πουρές μπορεί να γίνει και μόνο με κάστανα, αλλά η σελινόριζα χαρίζει γεύση και βοηθάει να έχει πιο ωραία υφή.
Υλικά
- 300 γρ. κάστανα, καθαρισμένα, βρασμένα
- 300 γρ. σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια
- 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
- 40 γρ. βούτυρο
- 1 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
- 100-150 ml γάλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο μοσχοκάρυδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον πουρέ κάστανο με σελινόριζα βράζουμε τη σελινόριζα περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Χαράζουμε τα κάστανα και τα βράζουμε σε ξεχωριστή κατσαρόλα, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ξεφλουδίζονται εύκολα.
- Αφού κρυώσουν λίγο, τα καθαρίζουμε προσεκτικά. Πρέπει να μην κρυώσουν τελείως, γιατί δεν θα καθαρίζονται εύκολα.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τα βρασμένα κάστανα και τη σελινόριζα.
- Προσθέτουμε 100 ml από το γάλα και με την πρέσα του πουρέ πολτοποιούμε, μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο και βελούδινο πουρέ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ραβδομπλέντερ.
- Ρυθμίζουμε την πυκνότητα του πουρέ προσθέτοντας λίγο ακόμα γάλα αν χρειάζεται. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε τον πουρέ μας ζεστό.
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αντικαθιστούμε το βούτυρο με ελαιόλαδο και το γάλα με ζωμό λαχανικών.
Καρολίνα Δωρίτη