Το ριζότο είναι από τα πιάτα που στηρίζονται στην τεχνική. Ένα καλό ρύζι, ένας σωστά φτιαγμένος ζωμός και λίγη υπομονή αρκούν για να φτιάξουν μια κρεμώδη, γεμάτη γεύση βάση. Κάθε κουταλιά είναι ισορροπία: το άμυλο του ρυζιού που λιώνει αργά, ο ζωμός που δίνει χαρακτήρα και βάθος, και τα φρέσκα υλικά που αφήνουν τη δική τους σφραγίδα.
Ο ζωμός είναι η «καρδιά» του πιάτου. Στην εκδοχή με γαρίδες, κολοκυθάκια και λεμόνι, τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων γίνονται πολύτιμα. Εκεί κρύβεται η νοστιμιά της θάλασσας που δίνει στο ρύζι προσωπικότητα. Το κολοκύθι το κόβουμε σε καρέ – ούτε πολύ μικρά, ώστε να λιώσει, ούτε υπερβολικά μεγάλα, για να κρατήσει την υφή και τη γεύση του. Από το λεμόνι χρησιμοποιούμε τόσο τον χυμό όσο και το ξύσμα. Το δεύτερο είναι που χαρίζει το πιο καθαρό άρωμα, γι’ αυτό τα λεμόνια πρέπει να είναι φρέσκα και ακέρωτα. Οι ίδιες οι γαρίδες μπαίνουν στο τέλος, με μαγείρεμα ελάχιστων λεπτών, ώστε να μείνουν τρυφερές και ζουμερές.
Η τεχνική θέλει προσοχή: ο ζωμός πρέπει να είναι πολύ ζεστός και να προστίθεται λίγο-λίγο στο ρύζι, με συνεχές ανακάτεμα, ώστε να απελευθερώνεται σταδιακά το άμυλο και να δένει η υφή. Στο τελείωμα, μια μικρή ποσότητα βουτύρου κάνει το αποτέλεσμα πιο γευστικό και κρεμώδες. Αν όμως θέλουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο, γνωρίζοντας ότι η υφή θα είναι λιγότερο βελούδινη.
Φροντίζουμε να προμηθευτούμε γαρίδες ολόκληρες και όχι προβρασμένες ή καθαρισμένες· αν είναι φρέσκες, τόσο το καλύτερο, ενώ οι κατεψυγμένες χρειάζονται σωστή απόψυξη μέσα στο ψυγείο. Αν δεν έχουμε τον χρόνο για σπιτικό ζωμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν καλής ποιότητας έτοιμο – κατά προτίμηση γαρίδας, που βρίσκουμε σε εξειδικευμένα ή ασιατικά παντοπωλεία. Αλλιώς επιλέγουμε λαχανικών, γνωρίζοντας ότι η θαλασσινή γεύση θα είναι πιο ήπια.
Πάμε να το φτιάξουμε παρέα βήμα-βήμα!
Για τον ζωμό
- κελύφη και κεφάλια από τις γαρίδες
- 1 κρεμμύδι μικρό, καθαρισμένο (ολόκληρο ή χοντροκομμένο)
- 1-2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 σκελίδες σκόρδο (ολόκληρες)
- 6-7 κλωνάρια μαϊντανό
- 5-6 ντοματίνια ή μια ντομάτα μικρή
- 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- 2–3 φύλλα δάφνης
- 4–5 κόκκοι πιπέρι μαύρο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1,5 lt νερό
Για το ριζότο
- 250 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
- 18–20 γαρίδες μεγάλες και μεσαίες ολόκληρες (με κελύφη & κεφάλια)
- 1–2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 150 ml κρασί λευκό
- 1 lt ζωμός γαρίδας (ζεστός)
- ξύσμα από 1 λεμόνι + 2–3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 3 κ.σ. βούτυρο
- φύλλα από 1-2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο επιπλέον ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Από την ποικιλία Cortese με αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, μεταξένια υφή και επίμονη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Gavi Pio Cesare
- Για το ριζότο με κολοκυθάκι, γαρίδες και λεμόνι βήμα - βήμα ξεκινάμε από τον ζωμό: καθαρίζουμε τις γαρίδες από τα κελύφη και τα κεφάλια, τα οποία φυλάμε για το ζωμό.
- Αφαιρούμε το εντεράκι με ένα μυτερό μαχαιράκι και βάζουμε τις γαρίδες στο ψυγείο, για να τις χρησιμοποιήσουμε στο τέλος.
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κελύφη και τα κεφάλια γαρίδας μαζί με τα λαχανικά και τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Σιγοβράζουμε για 40-60 λεπτά, αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
- Σουρώνουμε πολύ καλά, πιέζοντας όλα τα υλικά στο σουρωτήρι μέχρι να πάρουμε όλα τους τα ζουμιά.
- Τον αφήνουμε για λίγο στην άκρη διατηρώντας τον πολύ ζεστό.
Συνεχίζουμε με το ριζότο
- Τοποθετούμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο.
- Μόλις λιώσει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και λίγο αλάτι τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε το ρύζι, και ανακατεύουμε καλά να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε 1 λεπτό να το απορροφήσει.
- Αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό, λίγο - λίγο, ανακατεύοντας συχνά (16–18 λεπτά συνολικά).
- Όταν το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε 2–3 λεπτά να μαγειρευτούν, ανακατεύοντας απαλά.
- Προσθέτουμε γρήγορα το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε να δέσει.
- Αποσύρουμε γρήγορα από τη φωτιά.
- Σερβίρεις αμέσως με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγο επιπλέον θυμάρι και, αν θέλουμε, επιπλέον ξύσμα λεμονιού.