Υλικά

για περίπου 2 lt ζωμού

  • 2 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα (με τη φλούδα)
  • 2 καρότα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
  • 2-3 κλωνάρια σέλερι (με τα φύλλα)
  • 1 πράσο χοντροκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κόκκοι πιπεριού μαύρου
  • 2-3 κοτσάνια μαϊντανού
  • 2 lt  νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον ζωμό λαχανικών, πρώτα πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αν χρησιμοποιούμε φλούδες ή κοτσάνια, σιγουρευόμαστε ότι είναι καθαρά.
  2. Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Εναλλακτικά τα βράζουμε απευθείας στο νερό.
  3. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το νερό στην κατσαρόλα. Φέρνουμε σε βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4.  Αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-60 λεπτά, ώστε να βγουν όλες οι γεύσεις.
  5. Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον περνάμε από λεπτό σουρωτήρι ή τουλπάνι. Αφήνουμε να κρυώσει και τον αποθηκεύουμε σε γυάλινα βάζα ή δοχεία. Τον διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.