
Υλικά
Για τη ζύμη
- 150 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- ½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση
- 250 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου σε κυβάκια
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξυσμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 400 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 2 αυγά
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό κρασί! Ένας Ροδίτης από την Ορεινή Αιγιάλεια με υψυλή οξύτητα.
Ροδίτης - Οινοποιείο Τετράμυθος
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Για τη ζύμη
- Για την κις με κοτόπουλο, ντοματίνια και τυρί, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Ρίχνουμε εκεί το βούτυρο και το αλάτι και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας, μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε το αυγό και ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις, ώστε να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη. Την κάνουμε μπάλα, την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.
- Αφού βγάλουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, πιέζουμε με την παλάμη να ανοίξει και με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο, γυρίζοντάς τη συχνά και ξεκολλώντας κάθε τόσο το χαρτί για να μην κάνει πτυχώσεις.
- Όταν το φύλλο μας μπορεί να καλύψει τον πάτο και τα πλαϊνά μιας ταρτιέρας διαμέτρου 28 εκ. ξεκολλάμε το επάνω φύλλο, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και προσεκτικά την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
- Με ένα μαχαίρι, κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει και τρυπάμε παντού με πιρούνι. Βάζουμε στην κατάψυξη και την αφήνουμε 15' μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Ζεσταίνουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν κάψει πολύ καλά ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε κοτόπουλο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες στο τηγάνι, να βγάλουν τα αρώματά τους, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι στην άκρη.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το τυρί κρέμα και την κεφαλογραβιέρα και προσθέτουμε μέσα το μείγμα του τηγανιού.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από την κατάψυξη, αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και διακοσμούμε την επιφάνεια με τα ντοματίνια.
- Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη της τάρτας.
- Τη σερβίρουμε χλιαρή, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για να δώσουμε στην τάρτα μας έξτρα άρωμα, χρώμα και γεύση μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού και στο τελείωμα, μαζί με τα ντοματίνια, κομμάτια πράσινης πιπεριάς.