Το σπανάκι χρειάζεται, όποτε μην το παραλείψετε. Προσθέτει φρεσκάδα στη γεύση και δένει απίστευτα με τους κατά τ' άλλα ταπεινούς γίγαντες, που θα συνοδέψετε απαραιτήτως με φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι για να βουτάτε στην ωραία σάλτσα τους.

Γίγαντες λαδορίγανη

Υλικά
  • 500 γρ. γίγαντες, μουλιασμένοι αποβραδίς
  • 3 κρεμμύδια μέτρια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 300 γρ. σπανάκι χοντροκομμένο
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Σαββατιανό με αρώματα λεμονανθών, κίτρου και νότες βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Ορειβάτης Σαββατιανό - Παλαιά Κλήματα Akriotou Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους γίγαντες στον φούρνο με σπανάκι και λαδορίγανη, βάζουμε τους μουλιασμένους γίναντες σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και τους βράζουμε για τουλάχιστον 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να λιώσουν. Αν χρειάζεται στο μεταξύ τους ξαφρίζουμε.
  2. Σουρώνουμε τους γίγαντες, κρατώντας 2 φλ. από το νερό που έχουν βράσει και τους αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. 
  4. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. 
  5. Σε τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για τουλάχιστον 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να καραμελώσουν. 
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. 
  7. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το σπανάκι και σβήνουμε με τον χυμό λεμονιού.
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.
  9. Σε μεγάλο ταψί (διαστάσεων περίπου 35-40 εκ.) ρίχνουμε τους βρασμένους γίγαντες, προσθέτουμε τη λεμονάτη σάλτσα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι. Συμπληρώνουμε με 1 φλ. από το νερό που έχουμε κρατήσει από το βράσιμό τους, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε τους γίγαντες στον φούρνο για 1 ώρα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό.
  10. Τα τελευταία 15 λεπτά του ψησίματος, προσθέτουμε τη ρίγανη, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά. Το φαγητό πρέπει να πιει τα υγρά και να μείνει με το λάδι του.
  11. Σερβίρουμε τους γίγαντες με έξτρα ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.