
Υλικά
- 1 κοτόπουλο μέτριο κομμένο σε μερίδες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ξυσμένο στον τρίφτη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 130 ml κρασί λευκό
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι ζουμερό και ακέρωτο
- 1 λεμόνι ακέρωτο σε φέτες (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. μουστάρδα ήπια
- 1 κ.γ. μέλι
- ρίγανη ξερή
- φύλλα από ρίγανη και θυμάρι (φρέσκα)
- αλάτι, πιπέρι
Chardonnay με αρωματική πολυπλοκότητα από αρώματα πυρηνόκαρπα και εσπεριδοειδή, νότες λευκών λουλουδιών, πλούσια υφή και μακρά φρουτώδη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Chardonnay Κτήμα Αρβανιτίδη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το λεμονάτο κοτόπουλο, στεγνώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σκουπίζοντάς τα με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνουμε κάθε υγρασία. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο σε δόσεις, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε στην άκρη σε πιατέλα.
- Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και μετά το σκόρδο και τα φέρνουμε μερικές βόλτες, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και μια πιπεριά σε μεγάλα καρέ.
- Όταν μαραθεί το κρεμμύδι, επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα μαζί με τα ζουμιά που έχει αφήσει στην πιατέλα, πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί.
- Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τις φέτες του λεμονιού, αν χρησιμοποιήσουμε, τη μουστάρδα και το μέλι διαλυμένα σε 1 κούπα ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό για 45-50 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά το κοτόπουλο μείνει με μια πλούσια και δεμένη σάλτσα.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, πασπαλίζοντας με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ, πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της επιλογής μας.