Οι φαβοκεφτέδες είναι ένας φοβερός μεζές, ενώ γίνονται καταπληκτικό σάντουιτς μέσα σε αφράτο ψωμί ή αραβική πίτα, αλλά και απολαυστικό κυρίως πλάι σε μια πλούσια σαλάτα.

Υλικά
  • 400 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση
  • 1 καρότο σε χοντρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
  • 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1-1½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το τηγάνισμα

  • αλεύρι
  • ηλιέλαιο

Blend Μοσχάτου και Ασύρτικου με έντονα αρώματα λουλουδιών, περγαμόντου και βερίκοκου, με μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: F By Foivos Papastratis

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους φαβοκεφτέδες ξεπλένουμε τη φάβα κάτω από άφθονο νερό. Τη στραγγίζουμε και τη ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
  2. Συμπληρώνουμε νερό να την περνά κατά 2,5 δάχτυλα, αλατίζουμε, προσθέτουμε το κομμένο στη μέση κρεμμύδι και το καρότο και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το νερό και να μαλακώσει καλά.
  3. Πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και αφήνουμε τη φάβα να κρυώσει.
  4. Ψιλοκόβουμε στον επεξεργαστή τροφίμων το δεύτερο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε στην κρύα φάβα.
  5. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ρίγανη, τον μαϊντανό, τον άνηθο, 1 φλ. φρυγανιά τριμμένη και αλατοπίπερο.
  6. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό και ομοιογενές μείγμα που θα μπορεί να πλάθεται. Αν δεν πλάθεται προσθέτουμε επιπλέον φρυγανιά.
  7. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια των 30γρ. και τα περνάμε από ένα ελαφρύ αλεύρωμα.
  8. Τα τηγανίζουμε σε δόσεις σε άφθονο καυτό ηλιέλαιο, πρώτα από τη μια πλευρά και ύστερα από την άλλη, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα.
  9. Τα βγάζουμε κάθε φορά σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν τα περιττά τους λάδια πριν τα σερβίρουμε σε πιατέλα.  Συνοδεύουμε τους φαβοκεφτέδες με ντιπ γιαουρτιού ή άλλο της επιλογής μας.