Τα bao buns δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά ψωμάκια, τα οποία, όμως, δεν ψήνονται στο φούρνο, αλλά μαγειρεύονται στον ατμό, δίνοντας ένα απίστευτα μαλακό αποτέλεσμα. Προέρχονται από την Ασία, όπου και σε διάφορα μέρη της είναι πολύ δημοφιλή, και παραδοσιακά ολοκληρώνονται με τη γέμισή τους, η οποία μπορεί να διαφέρει - όπως και το μέγεθός τους - αναλόγως την περιοχή. Το αρχικό ψωμάκι bao είχε το μέγεθος γροθιάς και δημιουργήθηκε με αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μπέικιν πάουντερ, γάλα και λάδι. Παραδοσιακά, πάντως, η γέμιση είναι με ένα μείγμα τρυφερού χοιρινού, κοτόπουλου και λαχανικών.

Bao buns

Η καταγωγή τους είναι από τη Βόρεια Κίνα και χρονολογούνται στην περίοδο των Τριών Βασιλείων τον 3ο αιώνα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες που θέλουν τα αφράτα αυτά ψωμάκια να εντοπίζονται ακόμη και το 400 π.Χ. Σήμερα, πάντως, παρουσιάζουν αρκετές διαφορές αναλόγως την περιοχή. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, φτιάχνονται με αλεύρι ρυζιού αντί για αλεύρι σίτου, καθώς το κλίμα εκεί ενδείκνυται για καλλιέργεια ρυζιού, ενώ η γέμισή τους είναι με χοιρινό bbq.  Στην Ταϊβάν είναι μεγαλύτερα από το παραδοσιακό κινέζικο μέγεθος και η γέμισή τους συνήθως περιλαμβάνει καβούρι, μοσχάρι ή γλυκοπατάτα. 

Υλικά
  • 4-6 ψωμάκια bao buns

Για bao buns με ξεψαχνισμένο μοσχάρι (pulled beef)

  • 1 κιλό σπαλομπριζόλα, άνευ οστού
  • 2 κρεμμύδια ξερά 
  • 150 γρ. χυμό ανανά
  • 300 γρ. ζωμό κρέατος
  • 100 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη μαύρη, μαλακή
  • 1 κ.σ. πάπρικα καπνιστή 
  • ½ κ.γ. κόλιανδρο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 30 γρ. σάλτσα Worcestershire ή σόγιας
  • 40 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα vegan bao buns, με γλυκόξινα μανιτάρια

  • 600 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 40 γρ. σάλτσα σόγιας, με λιγότερο αλάτι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. νερό
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 1 κ.σ. μηλόξυδο
  • χυμό από 1 λάιμ 
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Επιπλέον υλικά και για τις δύο εκδοχές: 

  • λαχανοσαλάτα
  • κρεμμύδι ξερό ή φρέσκο 
  • κόλιανδρο φρέσκο
  • μαγιονέζα
  • φιστίκι τριμμένο 
  • κρεμμύδι σε σκόνη
  • πιπεριές τσίλι ή χαλαπένιος 

Prosecco από την Ιταλία και την ποικιλία Glera. Υψηλή οξύτητα, νότες εσπεριδοειδών, φίνος λεπτός αφρισμός και επίγευση που διαρκεί. Η πρόταση του WSPC: Matiu Brut Prosecco Superiore L’ Antica Quercia

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τη γέμιση με ξεψαχνισμένο μοσχάρι (pulled beef)

  1. Για τα αφράτα bao buns σε δύο εκδοχές ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το μοσχάρι και σοτάρουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
  3. Συνεχίζουμε με το ζωμό, το χυμό ντομάτας, το χυμό ανανά, τη ζάχαρη και τη σάλτσα Worcestershire ή σόγιας. 
  4. Αφού πάρουν τα υγρά μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για 3 ώρες, ελέγχοντας ανά διαστήματα τα υγρά του.
  5. Αμέσως όπως είναι ζεστό, το ξεψαχνίζουμε με πιρούνι και το ανακατεύουμε με τη σάλτσα που έχει απομείνει.

Για τη γέμιση με γλυκόξινα μανιτάρια

  1. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτουμε στα μανιτάρια.
  3. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρουμε.

Για το σερβίρισμα

  1. Φτιάχνουμε τα bao buns με τη γέμιση της επιλογής μας και προσθέτουμε μέσα όποια από τα υπόλοιπα συνοδευτικά επιθυμούμε. 

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το ξεψαχνισμένο μοσχάρι (pulled beef) και στο φούρνο. Αφού το θωρακίσουμε με σοτάρισμα στην κατσαρόλα, το βάζουμε με όλα τα υλικά σε γάστρα και ψήνουμε στο φούρνο για 3 ώρες σε χαμηλή φωτιά.