
Μικρά, νόστιμα και μαλακά ψωμάκια, τα bao buns αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες street food τάσεις και σίγουρα ιδανική επιλογή για κάτι εύκολο και γρήγορο όταν η λιγούρα έχει χτυπήσει κόκκινο. Η αλήθεια είναι ότι πλέον μπορείς να τα βρεις στα μενού σχεδόν όλων των ασιατικών εστιατορίων της πόλης, πόσα όμως γνωρίζεις αλήθεια για τα περίφημα ψωμάκια ατμού;
Τι είναι τα bao buns και ποιος θρύλος τα συνοδεύει
Στην ουσία όταν κάποιος αναφέρεται σε bao buns, μιλάει για αφράτα, μαλακά ψωμάκια που ψήνονται στον ατμό και προέρχονται από την κινεζική κουζίνα. Αρχικά ονομάζονταν mantou, αλλά με τον καιρό πήραν το όνομα baozi ή bao, που στα Μανδαρινικά σημαίνει «τυλίγω». Η προέλευσή τους χρονολογείται στην Κίνα του 3ου αιώνα και αποδίδεται στον διάσημο στρατηγό Zhuge Liang, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για την απόφασή του να «ξεγελάσει» ένα... ορμητικό ποτάμι.
Σύμφωνα με τον θρύλο, όταν ο στρατηγός Zhuge Liang με τον στρατό του χρειάστηκε να διασχίσουν ένα ορμητικό ποτάμι, ένας ντόπιος του είπε πως για να κοπάσει ο ποταμός έπρεπε να γίνουν θυσίες και να πεταχτούν σε αυτόν ανθρώπινα κεφάλια. Ο στρατηγός όμως, που δεν ήθελε να κινδυνέψουν οι άντρες του, αποφάσισε να «θυσιάσει» ψωμάκια γεμιστά με κρέας. Έφτιαξαν λοιπόν τα ψωμάκια στο μέγεθος καεφαλιού, τα μαγείρεψαν στον ατμό και τα πέταξαν στον ποταμό, ο οποίος όχι απλά δεν θύμωσε με την ασέβεια, αλλά αντιθέτως του άρεσαν τόσο που άφησε όλο το στράτευμα να συνεχίσει την πορεία του.
Πώς φτιάχνονται
Η ζύμη των bao buns φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι σίτου, νερό, ζάχαρη και μαγιά και στη συνέχεια, τα ψωμάκια αχνίζονται σε ειδικά καλάθια από μπαμπού, ώστε να γίνουν πολύ αφράτα. Όταν αχνίζονται, η ζύμη γίνεται μαλακή και ελαφρώς γλυκιά, προσφέροντας την τέλεια βάση για μια ποικιλία γεμίσεων.
Θα τα συναντήσεις με διάφορες γεμίσεις, που συνήθως περιλαμβάνουν χοιρινό, κοτόπουλο, πάπια, μοσχάρι και ποικιλία από λαχανικά - η πιο κλασική γέμιση είναι με χοιρινή πανσέτα σιγομαγειρεμένη σε αλμυρή σάλτσα. Βέβαια, μπορεί να τα συναντήσεις μόνο με λαχανικά στη vegan εκδοχή τους, όπως με μανιτάρια portobello, που όταν μαριναριστούν προσομοιάζουν στην υφή και τη γεύση του κρέατος. Εξαιρετική επιλογή και η μελιτζάνα που προσδίδει πλούσια και γεμάτη γεύση, καθώς και τα βραστά ή σοταρισμένα λαχανικά, όπως λάχανο, καρότα και πιπεριές, που γίνονται επίσης μια υγιεινή και γευστική γέμιση.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως πολλοί επιλέγουν να ξεφύγουν από το παραδοσιακό και αντλούν έμπνευση από άλλες κουζίνες, γεμίζοντας τα bao buns με τραγανό τηγανητό κοτόπουλο, μοσχάρι ή σολομό με διάφορες γεύσεις και toppings. Τέλος, συχνά μπορεί να συναντήσεις και γλυκά bao buns, γεμιστά με κρέμα, πραλίνα και φρούτα.
Μια ποικιλία από σάλτσες συνοδεύει ιδανικά τα bao buns, όπως hoisin, σόγιας ή γλυκό τσίλι. Η σάλτσα σόγιας με σκόρδο ή η πικάντικη σάλτσα φιστικιού, ενισχύουν τη γεύση των bao και ισορροπούν τη γεμάτη γεύση της γέμισης με την απαλή υφή του ψωμιού. Να θυμάσαι, μπορεί να λερωθείς λίγο με σάλτσα τρώγοντας ένα bao, αλλά αυτή είναι η μισή απόλαυση σε ένα αυθεντικό street food.
Τα διαφορετικά στυλ
Υπάρχουν δύο βασικά στυλ: Τα κλειστά και τα ανοιχτά bao buns. Στα κλειστά, που είναι δημοφιλή τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία, τα ψωμάκια τυλίγονται και κλείνονται πριν αχνιστούν, διατηρώντας τη γέμιση στο εσωτερικό τους. Στα ανοιχτά πάλι, γνωστά και ως gua bao, η μισο-ανοιγμένη ζύμη διπλώνεται γύρω από τη γέμιση, σχηματίζοντας κάτι σαν σάντουιτς. Αυτός ο τύπος προέρχεται από την επαρχία Fujian της Κίνας και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές ως street food.
Tα bao buns τρώγονται ζεστά ή κρύα;
Τα bao buns τρώγονται καλύτερα ζεστά, αμέσως μόλις βγουν από τον ατμό, για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα και την αφράτη υφή τους. Εάν χρειάζεται να ξαναζεσταθούν, ο φούρνος μικροκυμάτων ή ο ατμομάγειρας, αν υπάρχει, είναι οι καλύτεροι τρόποι.
Είναι υγιεινά;
Τα ψωμάκια ατμού μπορούν να θεωρηθούν πολύ υγιεινά, αφού όλα εξαρτώνται από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη γέμισή τους. Συνίσταται πάντως να καταναλώνονται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Έχουν τα bao buns γλουτένη;
Τα παραδοσιακά bao buns περιέχουν αλεύρι σίτου, άρα δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Ωστόσο, μπορείς να προσαρμόσεις τη συνταγή, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά άλευρα, για να ανταποκρίνονται σε ειδικές διατροφικές ανάγκες.
Τα αγαπημένα μας bao buns στην Αθήνα
Στην Αθήνα μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικό bao ban με τραγανό κοτόπουλο και φυστικοβούτυρο στο Mr Pug’s Canteen (Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.24.001), bao buns με γέμιση καβουρόψιχα και panko mango στα εστιατόρια Wagamama, αλλά και ωραιότατο prawn bao bun με σαλάτα mix άσπρου και κόκκινου λάχανου, πίκλα celery, γαρίδα tempura, curry mayo και λίγο σκόρδο στο BAOBAE (Γρυπάρη 52, Καλλιθέα, τηλ. 213-09.93.566). Αν προτιμάς ένα vegan bao bun, σου προτείνουμε να δοκιμάσεις το bao bun με tempeh teriyaki, αβοκάντο, σάλτσα από φυστικοβούτυρο, κόλιανδρο και τραγανό κρεμμύδι στο Pink Flamingo (Σκούφου 2-4, Αθήνα, τηλ. 210-33.16.177).