Είτε τα φτιάξετε για ένα εντυπωσιακό τραπέζι είτε για μια casual βραδιά, τα bao buns θα γίνουν η αγαπημένη σας επιλογή για ένα γεύμα γεμάτο χαρακτήρα και νοστιμιά. Για την παρασκευή τους, θα χρειαστείτε έναν ατμομάγειρα μπαμπού. Μεγάλη σημασία έχει το μέγεθος του να είναι τόσο, ώστε να χωράει ακριβώς σε μια κατσαρόλα. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κάποιο σουρωτήρι, το οποίο θα στερεώσετε σε πυρίμαχο σκεύος. Αν επιλέξετε το σουρωτήρι, θα αιχμαλωτίσετε τον ατμό με το καπάκι της κατσαρόλας.

Ζυμωμένα bao buns

Η διαδικασία πριν τον ατμομάγειρα

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ζύμωμα, αφού θα χρειαστείτε περίπου 15' ώστε να καταλήξετε σε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια. Ιδανικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ. Τέλος, είναι πολύ σημαντικό είναι κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος να προσέξετε τη στάθμη του νερού, καθώς το νερό που βράζει δε θα πρέπει να ακουμπάει τον πάτο του σκεύους όπου βρίσκονται τα ψωμάκια για να μην βράσουν, αλλά να μαγειρευτούν στον ατμό. 

Υλικά
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή
  • 1½ κ.γ. λίπος από χοιρινό, λαρδί ή φρέσκο βούτυρο αγελάδος
  • 165 ml νερό χλιαρό (στους 36οC)
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ. σπορέλαιο
  • 1 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε τα bao buns ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι με τη μαγιά.
  2. Ανακατεύουμε τη λιπαρή ουσία στο χλιαρό νερό και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε με τον γάντζο, σε μεσαία ταχύτητα για 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 10 λεπτά. Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
  4. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ, καλύπτουμε τη ζύμη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έπειτα τον κάδο με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά σε περιβάλλον με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 40°C.
  5. Αφού δούμε ότι η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την κόβουμε σε 8 ίσα κομμάτια των περίπου 60 γρ. Πλάθουμε 8 μπαλάκια, τα αλείφουμε με ελάχιστο σπορέλαιο, καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  6. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε δισκάκια. Διπλώνουμε στη μέση τον κάθε δίσκο και για να μην κολλήσει η ζύμη βάζουμε ένα μικρό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ανάμεσα. Αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά.
  7. Όση ώρα ξεκουράζεται η ζύμη προετοιμάζουμε τον ατμομάγειρα μπαμπού. Κόβουμε κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος στο μέγεθος του πάτου και για να μπορέσει να περάσει ο ατμός τρυπάμε ελαφρώς το κάθε κομμάτι. Τα στρώνουμε στον ατμομάγειρα.
  8. Σε κάθε επίπεδο του ατμομάγειρα βάζουμε 2 ή 3 ψωμάκια, αναλόγως πως θα τα απλώσουμε και χωρέσουμε.
  9. Σε κατσαρόλα στην οποία χωράει ο ατμομάγειρας βάζουμε νερό, τόσο ώστε να μην ακουμπάει την επιφάνεια του σκεύους όπου θα βρίσκονται τα ψωμάκια μας.
  10. Αφού πάρει μια βράση το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει και βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα τον ατμομάγειρα. Για να μπορέσουμε να εγκλωβίσουμε παραπάνω ατμό, καλό είναι να σκεπάσουμε την κατσαρόλα με καπάκι.
  11. Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, αποσύρουμε τον ατμομάγειρα από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη με κλειστό το καπάκι για 5 λεπτά. Τα πρώτα ψωμάκια ατμού είναι έτοιμα. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα ψωμάκια στον ατμομάγειρα και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να ψηθούν όλα.