Υλικά
  • 1000 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. γραβιέρα γλυκιά χοντροτριμμένη
  • 250 γρ. κεφαλογραβιέρα χοντροτριμμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 ½ κ.γ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 ½ κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Chardonnay με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, κυδωνιού, βανίλιας και ξηρών καρπών, πλούσιο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. Η πρότασή μας: Nomade Chardonnay - Κτήμα Οινοτρόπαι

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.
  2. Σε μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, τα μυρωδικά και το πιπέρι.
  3. Χρησιμοποιούμε ένα πυρίμαχο σκεύος 28-30 εκ. ιδανικά με καπάκι, και πασπαλίζουμε το σκεύος με ένα λεπτό στρώμα γραβιέρας στον πάτο.
  4. Στη συνέχεια τοποθετούμε τις πατάτες σε στρώσεις εναλλάξ με τα τυριά, κρατώντας το ¼ για το ψήσιμο.
  5. Σε μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  6. Περιχύνουμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε με το καπάκι ή αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνουμε για 50' στον φούρνο ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα που κρατήσαμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα οι πατάτες.
  8. Σερβίρουμε το γκρατέν όσο είναι ζεστό.
  • Αν το προτιμάμε, μπορούμε να εμπλουτίσουμε το γκρατέν με αλλαντικά και τυριά της επιλογής μας.
  • Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε μανιτάρια και πιπεριές που ταιριάζουν γευστικά.