Το μυστικό για τους λαχανοντολμάδες είναι το καλό τύλιγμα και φυσικά, όλα ξεκινούν από το βράσιμο του λάχανου. Καλό είναι να βράσετε το λάχανο νωρίτερα από τον χρόνο που θέλετε να ξεκινήσετε τη συνταγή, ώστε να προλάβει να κρυώσει, για να μπορείτε και να αφαιρέσετε τα φύλλα χωρίς να καείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε αφού βράσει να βάλετε στην κατσαρόλα κρύο νερό, το οποίο θα ανανεώσετε 3-4 φορές καθώς θα ζεσταθεί κατευθείαν.

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

Όσο για το τύλιγμα, ίσως στην αρχή να μην ξέρετε πως να το κάνετε αλλά να έχετε κατά νου ότι στόχος είναι να σχηματίσετε ρολά. Σε κάθε φύλλο θα βάζετε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση, όσο παίρνει ανάλογα με το μέγεθος και στη συνέχεια, θα διπλώνετε τα πλαϊνά προς τα μέσα και θα κλείνετε τυλίγοντας σε ρολό. Λίγο υπομονή και αγάπη να τους δείξετε και θα γίνουν οι λαχανοντολμάδες σας.

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

Υλικά
  • 1 λάχανο
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 1 lt ζωμό λαχανικών, ζεστό

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από άπαχο κομμάτι όπως κιλότο ή καπάκι
  • 1¼ φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 2 κρεμμύδια μικρά, ψιλοκομμένα (μπορούμε να βάλουμε και κρεμμυδάκι φρέσκο)
  • 2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το αυγολέμονο

  • 2 αυγά
  • χυμό από 1-2 λεμόνια
  • 2-3 κ.σ. καλαμποκάλευρο

Ένα λευκό κρασί, Ασύρτικο που έχει ωριμάσει σε δρύινα βαρέλια. Η πρόταση του WSPC: Abyss Assyrtiko - Κτήμα Λαντίδη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, αρχικά παίρνουμε ένα αρκετά κοφτερό μαχαίρι και κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και εν συνεχεία το βάζουμε να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα με την τρύπα της βάσης προς τα κάτω.
  2. Βράζουμε το λάχανο από τη μια πλευρά για 10 λεπτά και στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας κουτάλας, το αναποδογυρίζουμε ώστε να μαλακώσει καλά και από την άλλη.
  3. Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά.
  4. Παίρνουμε κάθε φύλλο λάχανου και αφαιρούμε το μεσαίο σκληρό νεύρο του, χωρίζοντάς το επί της ουσίας στα δύο. Δεν πετάμε ωστόσο τα σκληρά κομμάτια,  αφού θα τα στρώσουμε στον πάτο της κατσαρόλας.
  5. Σε κάθε φύλλο βάζουμε περίπου 1 κ.σ. γέμιση, όσο παίρνει ανάλογα με το μέγεθος του, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας σε ρολό τον ντολμά. Συνεχίζουμε με όλα μας τα φύλλα.
  6. Σε φαρδιά κατσαρόλα, απλώνουμε τα κοτσάνια και τα σκισμένα φύλλα και στη συνέχεια στρώνουμε επάνω τους ντολμάδες μας. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε και με δεύτερη αν χρειαστεί.
  7. Καπακώνουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες για να μη διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε ζεστό τον ζωμό λαχανικών και το λάδι.
  8. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 1 ώρα.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε τουλάχιστον 15 λεπτά πριν πάρουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα για το αυγολέμονο.

Για το αυγολέμονο

  • Με τη βοήθεια μιας πετσέτας, κρατάμε κόντρα το πιάτο που είναι πάνω στους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε προσεκτικά τον ζωμό σε μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Διαλύουμε το καλαμποκάλευρο στον χυμό λεμονιού.
  • Σε μπολ βάζουμε τα αυγά και τον χυμό από τα λεμόνια και με σύρμα χειρός χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει σαν κρέμα.
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά τον χλιαρό ζωμό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Αφού ρίξουμε όλο τον ζωμό, βάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά το ανακάτεμα με σύρμα για να πήξει λίγο περισσότερο.
  • Περιχύνουμε με τη ζεστή σάλτσα αυγολέμονο τους λαχανοντολμάδες.