Υλικά
για περίπου 24 κομμάτια
Για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 130 ml ελαιόλαδο
- 1 σφηνάκι τσικουδιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- νερό χλιαρό
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό σπανάκι
- 3 πράσα ψιλοκομμένα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 110 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό, Βιδιανό με αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου, περγαμόντου και grapefruit, με διακριτικές νότες βανίλιας και τραγανή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Βιδιανό - Ελιά Καραβιτάκη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα κρητικά καλτσούνια, ξεκινάμε πρώτα από τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χόρτα περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό.
- Χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι του καφέ σαν οδηγό, κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες.
- Βάζουμε στη μέση κάθε ροδέλας 1 κ.σ. γέμιση, κλείνουμε στα δύο σε μισοφέγγαρο και με πιρούνι ενώνουμε καλά το γείσο.
- Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Για το τηγάνισμα θα χρειαστούμε περίπου 30 λεπτά.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.