Υλικά
            
                - 300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο χωριάτικο ή με προζύμι, κομμένο σε μπουκιές (εναλλακτικά παξιμάδι)
 - 4-5 ντομάτες μεσαίες, ώριμες, χοντροκομμένες ή ντοματίνια
 - 1 κρεμμύδι κόκκινο μικρό, λεπτοκομμένο
 - ½-1 σκελίδα σκόρδο μικρή, τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
 - 2 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
 - εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
 - 2-3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό
 - 1-2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
 - αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Ροζέ Ξινόμαυρο, εξωστρεφές, με αρώματα τροπικών φρούτων, κερασιού και γλυκών μπαχαρικών, με αισθητή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο Κτήμα Γεροβασιλείου
 Διαδικασία
        
            
        
                            
                        
            
    Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή) 
        - Για τη σαλάτα panzanella (παντζανέλα) βάζουμε σε μπολ τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, το σκόρδο και την κάπαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
 - Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του ψωμιού και ανακατεύουμε καλά.
 - Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
 - Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια ή κουτάλα και αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να δέσουν οι γεύσεις.
 
- Μπορούμε να προσθέσουμε ελιές ή κάποιο τυρί όπως μοτσαρέλα ή φέτα.
 - Αν το ψωμί είναι πολύ σκληρό, μπορούμε να το μουλιάσουμε σε νερό για 20-30 δευτερόλεπτα και να το στραγγίσουμε καλά, ενώ αν είναι φρέσκο, μπορούμε να το φρυγανίσουμε.
 - Αν χρησιμοποιούμε παξιμάδι πρώτα το μουλιάζουμε ολόκληρο αν χρειάζεται και μετά το σπάμε σε μπουκιές.
 
Καρολίνα Δωρίτη