Υλικά
  • 50 γρ. φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό, πλυμένα και στεγνά
  • 30 γρ. κουκουνάρι, ελαφρώς καβουρδισμένο
  • 75 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, χωρίς το πράσινο φύτρο
  • 25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ½  κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι
  • 1-2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ιταλικό πέστο βασιλικού στο πι και φι βάζουμε στο μπλέντερ τα φύλλα βασιλικού, το κουκουνάρι, το σκόρδο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο.
  2. Πολτοποιούμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  3. Μόλις έχουμε μια πάστα προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λεμόνι ή αλάτι.
  4. Μεταφέρουμε σε βάζο και διατηρούμε το πέστο στο ψυγείο.

Αν θέλουμε μια vegan εκδοχή του πέστο τότε παραλείπουμε την παρμεζάνα και στη θέση της προσθέτουμε καρύδια ή διατροφική μαγιά.