Λατρεύω τις καριόκες! Πλούσιες σε γεύση, με τραγανά κομμάτια καρυδιού, μπισκότα, κακάο και μια διακριτική, προαιρετική, πινελιά κονιάκ, με επικάλυψη σοκολάτας. Απόλαυση σε κάθε μπουκιά. Η γέμιση θυμίζει κλασικό κορμό, ενώ δεν χρειάζονται ψήσιμο, ετοιμάζονται εύκολα και αν θέλουμε μπορούμε να τις τυλίξουμε όμορφα σε ασημόχαρτο για να διατηρηθούν καλύτερα ή να προσφερθούν ως κέρασμα ή δώρο.

Με άλλα λόγια, ένα γλυκό με χαρακτήρα και παράδοση, που καταφέρνει να παραμένει πάντα επίκαιρο. 

Καριόκες

Βήμα 1: Θρυμματίζουμε τα μπισκότα.

Καριόκες

Βήμα 2: Χοντροκόβουμε τα καρύδια.

Οι καριόκες μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά κρύβουν μικρά μυστικά για να βγουν γυαλιστερές, σφιχτές και αρωματικές, χωρίς να σπάνε ή να στεγνώνουν. Είναι ένα γλυκό που μας αφήνει να δημιουργήσουμε εύκολα παραλλαγές ανάλογα με τα γούστα μας και να παίξουμε με γεύσεις και υφές.

Καριόκες

Βήμα 3: Σε μπολ ανακατεύουμε τα μπισκότα, τη φρυγανιά και τα καρύδια.

Καριόκες

Βήμα 4: Προσθέτουμε τη ζάχαρη...

Τα μπισκότα μπορούμε είτε να τα σπάσουμε στο χέρι για περισσότερη υφή, είτε να τα τρίψουμε στο μπλέντερ. Προσωπικά προτιμώ το μπλέντερ και να αφήνω τα καρύδια χοντροκομμένα για να δίνουν αυτά υφή και γεύση στο δάγκωμα.

Μαζί με τα μπισκότα προσθέτω και τριμμένη φρυγανιά έτσι ώστε να μην βγουν πολύ γλυκές οι καριόκες. Αν ωστόσο τις προτιμάμε έτσι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μόνο μπισκότα, αντικαθιστώντας την ποσότητα της φρυγανιάς.

Καριόκες

...το κακάο

Καριόκες

...το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά.

Χοντροκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι, γιατί αν τα τρίψουμε στο μπλέντερ κάποια από αυτά θα γίνουν σκόνη και θα χαθούν στη γέμιση. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα καρύδια με άλλο ξηρό καρπό, όπως φουντούκια ή αμύγδαλα.

Καριόκες

Βήμα 5: Προσθέτουμε το γάλα, το λικέρ και ανακατεύουμε με τα χέρια, σαν να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό, εύπλαστο μείγμα.

Καριόκες

Βήμα 6: Πλάθουμε μπαλίτσες και τις πιέζουμε με τα χέρια να πάρουν το σχήμα της καριόκας.

Χρησιμοποιούμε ένα καλό κονιάκ που θα χαρίσει βάθος και θα αναδείξει τη σοκολάτα. Βέβαια, αν οι καριόκες προορίζονται για παιδιά και δεν θέλουμε αλκοόλ, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα.

Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό (αυτό εξαρτάται και από τη θερμοκρασία του δωματίου), το βάζουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο πριν το πλάσουμε.

Καριόκες

Βήμα 9: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.

Καριόκες

Βήμα 10: Μόλις η σοκολάτα λιώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Στη σοκολάτα για την επικάλυψη χρησιμοποιούμε μια καλή κουβερτούρα, την οποία λιώνουμε και της προσθέτουμε λίγο βούτυρο για γυαλάδα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλο τύπο σοκολάτας, όπως γάλακτος ή λευκή, ή ακόμα και συνδυασμό για να δημιουργήσουμε και σχέδιο, ενώ για τη γυαλάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάδι αντί για βούτυρο.

Βουτάμε τις καριόκες μια - μια στη λιωμένη σοκολάτα και τις μεταφέρουμε πάλι σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και στη συνέχεια τις βάζουμε στο ψυγείο για να σκληρύνει η σοκολάτα.

Καριόκες

Βήμα 11: Βουτάμε κάθε καριόκα στη σοκολάτα...

Καριόκες

...και την τοποθετούμε στο ταψί με το αντικολλητικό χαρτί.

Είναι σημαντικό, όταν τις βουτάμε στη σοκολάτα, να είναι καλά παγωμένες, γιατί έτσι η επικάλυψη θα σκληρύνει αμέσως και θα μείνει γυαλιστερή.

Μόλις η σοκολάτα παγώσει, τυλίγουμε τις καριόκες καλά σε αλουμινόχαρτο, για να κρατήσουν καλά στο ψυγείο. Τις φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 10-15 ημέρες.

Καριόκες

Βήμα 12: Αφήνουμε τις καριόκες να σταθεροποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο, μέχρι να σφίξει η σοκολάτα.
Υλικά

για 17-18 κομμάτια 

  • 200 γρ. καρύδια ψίχα
  • 100 γρ. μπισκότα τύπου digestive
  • 50 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2-3 κ.σ. κακάο σε σκόνη
  • 50 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1-2 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη

  • 150-200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ή σοκολάτα μαύρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις καριόκες θρυμματίζουμε τα μπισκότα σε μπλέντερ.
  2. Χοντροκόβουμε τα καρύδια με μαχαίρι.
  3. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μπισκότα, τη φρυγανιά και τα καρύδια.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το κακάο, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  5. Προσθέτουμε το γάλα, το λικέρ και φορώντας γάντια ανακατεύουμε με τα χέρια, σχεδόν σαν να ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που πλάθεται εύκολα.
  6. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις πιέζουμε με τα χέρια να πάρουν το σχήμα της καριόκας.
  7. Τοποθετούμε τις καριόκες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  8. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 20-30 λεπτά, να σφίξουν οι καριόκες.
  9. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή σε μικρό μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων.
  10. Μόλις η σοκολάτα λιώσει, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε για να γυαλίσει η σοκολάτα.
  11. Με πιρούνι ή κουτάλι παίρνουμε μία-μία τις καριόκες και τις βουτάμε στη λιωμένη σοκολάτα, να καλυφθούν καλά και στη συνέχεια τις τοποθετούμε ξανά στο αντικολλητικό χαρτί.
  12. Αφήνουμε τις καριόκες να σταθεροποιηθούν σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η σοκολάτα, για περίπου 20-30 λεπτά. Διατηρούνται σε κλειστό κουτί στο ψυγείο για 5-7 μέρες.