Για αιώνες, οι άνθρωποι σε ψυχρότερα κλίματα αναζητούσαν θεραπεία, ζεστασιά και παρηγοριά μέσα από ζεστά, αλκοολούχα ποτά. Στις κουλτούρες όπου το ποτό αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, τα ζεστά κοκτέιλ συνδέθηκαν με τη συντροφικότητα και τη φιλοξενία. Τα έβρισκες σερβιρισμένα σίγουρα σε σπίτια και σε γιορτινές αγορές

Η ακριβής προέλευση των ζεστών κοκτέιλ δεν ήταν μία συγκεκριμένη στιγμή, αλλά μια εξέλιξη μέσα στον χρόνο, τις ηπείρους και τους πολιτισμούς. Κατά τον Μεσαίωνα, το ζεστό, αρωματισμένο κρασί καταναλωνόταν ευρέως σε χειμερινά φεστιβάλ και γιορτές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνταν και ως θεραπευτικό ρόφημα. Η εξάπλωση της απόσταξης οδήγησε στην παραγωγή αποσταγμάτων, που στη συνέχεια έγιναν βασικά στοιχεία στα Hot Toddy και στα εξελιγμένα καφεϊνούχα ροφήματα των επόμενων αιώνων.

Από αυτές τις πρώιμες εκδοχές του mulled wine μέχρι τις σύγχρονες, περίτεχνες παραλλαγές, τα ζεστά κοκτέιλ συνεχίζουν να εξελίσσονται, καθοδηγούμενα από τη δημιουργικότητα, τις παραδόσεις, την καινοτομία στα υλικά και τη διαχρονική ανθρώπινη ανάγκη για ζεστή και θαλπωρή.


Τι χρειάζεται να προσέξεις

Όταν δημιουργείς το δικό σου ζεστό ποτό, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι είναι το εξής: τα ζεστά ροφήματα γίνονται αντιληπτά διαφορετικά από τους γευστικούς κάλυκες. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιληπτή γλυκύτητα, η πίκρα και η γεύση umami εντείνονται σε πιο ζεστά ποτά. Αντίθετα, η οξύτητα και η αλμυρή αίσθηση παραμένουν σχετικά σταθερές λόγω διαφορετικών υποδοχέων γεύσης.

Γι αυτό, το γλυκαντικό σου θα πρέπει να είναι λιγότερο από ό,τι σε ένα κρύο κοκτέιλ, τα μπαχαρικά μπορούν εύκολα να ενισχύσουν την αίσθηση της πικράδας, ενώ οποιεσδήποτε umami νότες θα εμφανιστούν ακόμα πιο έντονα.

Τα αρωματικά συστατικά επίσης ενισχύονται στα ζεστά κοκτέιλ. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν την έντασή τους, οπότε η χρήση συστατικών με ήδη έντονο άρωμα, όπως τριαντάφυλλο και κύμινο μπορεί να γίνει υπερβολική και δυσάρεστη.

Αν έχεις υπόψιν σου τα παραπάνω, τότε είσαι έτοιμος να ανεβάσεις τη θερμοκρασία! Στον παρακάτω οδηγό θα βρεις ποια είναι τα πιο δημοφιλή ζεστά ποτά, όπως και μερικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να μεγιστοποιήσεις τη νοστιμιά τους.

Mulled drinks

Ο πρόγονος όλων των ζεστών κοκτέιλ είναι το ζεστό, αρωματικό κρασί και παραμένει μέχρι σήμερα ένα σταθερό και αγαπημένο κλασικό σε όλο τον κόσμο. Η λέξη mulled πιθανώς προέρχεται από το mulsed, που σημαίνει «αναμεμειγμένο με μέλι», αλλά από τον 18ο αιώνα και μετά χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα ζεστό ποτό με προσθήκη ζάχαρης, μπαχαρικών και φρούτων.

Το μυστικό για ένα εξαιρετικό mulled ποτό είναι να ξεκινήσεις με μια ποιοτική, γεμάτη βάση - κρασί, μηλίτη ή μπίρα - την οποία θα απολάμβανες και σκέτη. Απόφυγε την υπερθέρμανση, γιατί μπορεί να προκαλέσει εξάτμιση του αλκοόλ και υπεροξείδωση του ποτού, με αποτέλεσμα σκληρές, στυφές ή ανεπιθύμητες γεύσεις. Το αργό σιγοβράσιμο μαζί με τα μπαχαρικά, το γλυκαντικό και τα φρούτα επιτρέπει στις γεύσεις να δέσουν αρμονικά. Μην διστάσεις να πειραματιστείς με διαφορετικούς συνδυασμούς μπαχαρικών, ώστε να δημιουργήσεις κάτι προσωπικό - η βάση που χρησιμοποιείς σου επιτρέπει με ευκολία τον πειραματισμό χωρίς το φόβο ότι θα την καταστρέψεις. 

Παρασκευές αυτού του ποτού εμφανίζονται σε πολλές κουλτούρες, με μικρές παραλλαγές στα υλικά, στην ένταση ή στις παραδόσεις τους. Έτσι συναντάμε ονομασίες όπως Glühwein, Vin Chaud, Vin Brulé, Gløgg, Ponche de Vino, Høtvin, Quentão, Svařák, Bisschopswijn, και πολλές ακόμη.

Beer Flip

Το Beer Flip είναι ένα ιστορικό ποτό που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Αυτό το ζεστό κοκτέιλ θα μπορούσε θεωρητικά να ενταχθεί και σε άλλες κατηγορίες, αλλά έχει τη δική του ξεχωριστή θέση χάρη στο παραδοσιακό τελετουργικό της παρασκευής του.

Συνήθως φτιαχνόταν με έναν συνδυασμό μπίρας, ρούμι ή μπράντι, αυγών, ζάχαρης και μπαχαρικών. Στη συνέχεια, το μείγμα θερμαινόταν απότομα με την εμβάπτιση μιας πυρακτωμένης μεταλλικής ράβδου δημιουργώντας αφρό και καραμελώνοντας τα σάκχαρα του ποτού. Αν και η χρήση της καυτής ράβδου που χρησιμοποιούταν έχει φυσιολογικά περιοριστεί με τα χρόνια, σύγχρονες εκδοχές του ποτού εξακολουθούν να εμφανίζονται σε κάποια μπαρ και εστιατόρια.

Hot Toddies

@cocktailcards It’s better than any cold medicine!! 🤒☕️ #hottoddy #cocktailrecipes ♬ Calm Down - Rema

Με πιθανές γλωσσολογικές ρίζες τόσο στα Σκωτσέζικα όσο και στα Ιρλανδικά Γαελικά, τα «hot toddies» φαίνεται πως ξεκίνησαν ως τοπικοί ή καθομιλούμενοι όροι για ένα ζεστό ποτό που απολάμβαναν είτε σε κυνηγετικές εξορμήσεις είτε δίπλα στη φωτιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Τυπικά παρασκευάζονται με ουίσκι, λεμόνι, ζάχαρη και ζεστό νερό, αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλα και αστεροειδή γλυκάνισο. Ωστόσο, οποιοδήποτε απόσταγμα μπορεί να λειτουργήσει σε ένα Toddy. Για παράδειγμα, τζιν χρησιμοποιήθηκε ιστορικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για Hot Gin Punch, ενώ το ρούμι αποτέλεσε βάση στο Caribbean Spiced Rum Punch.

Όσον αφορά τα αρώματα, πολλοί χαμογελούν όταν συνειδητοποιούν πως τα μπαχαρικά σε νερό δεν είναι τίποτα άλλο παρά τσάι - πράγμα που σημαίνει ότι οι επιλογές είναι απεριόριστες, ακριβώς όπως οι αμέτρητες ποικιλίες τσαγιού στο ράφι του αγαπημένου σου καταστήματος. Ό,τι μπορείς να φανταστείς και να εγχύσεις, μπορεί να γίνει μέρος ενός Hot Toddy.

Η επιλογή της γλυκαντικής ουσίας μπορεί επίσης να μεταμορφώσει εντελώς το ποτό. Δοκίμασε λιγότερο συνηθισμένα γλυκαντικά όπως πετιμέζι ροδιού, σιρόπι από χουρμάδες ή σιρόπι αγαύης. Ακόμη μπορείς να αλλάξεις το εσπεριδοειδές με άλλα όξινα φρούτα, για μια δόση «τροπικότητας». Τέλος, κάτι που μπορεί να μη γνώριζες είναι πως λίγο αλάτι μπορεί να μειώσει την πίκρα που ενισχύεται από τη θερμότητα ή τις έντονες μπαχαρικές εγχύσεις.

Boozy Coffees

Τα boozy coffees συνδυάζουν ζεστό καφέ με απόσταγμα, ζάχαρη και συχνά ένα στρώμα κρέμας που μοιάζει σαν να «επιπλέει» από πάνω. Ένα παράδειγμα αυτής της κατηγορίας αποτελεί ο αγαπημένος Irish Coffee.

Ένα βασικό tip για τη μέγιστη απόλαυση αυτού του ζεστού κοκτέιλ είναι η θερμοκρασία σερβιρίσματος. Η θερμοκρασία - σε συνδυασμό με την ποιότητα - επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση σε ένα boozy coffee. Επειδή τα ζεστά ροφήματα εντείνουν την πικρή γεύση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε ένα ήδη πικρό ρόφημα, όπως ο καφές, να μην κυριαρχήσει και χαλάσει το σύνολο.

Δοκίμασε τον καφέ και το στυλ εκχύλισης πριν τον σερβίρεις, ειδικά όταν θέλεις να εντυπωσιάσεις κάποιον καλεσμένο σου. 

Buttered & Battered 

Αυτή η κατηγορία καλύπτει μερικά από τα πιο δημοφιλή χειμερινά κοκτέιλ στη Βόρεια Αμερική, κυρίως: το Hot Buttered Rum και το Tom & Jerry. Ένα «Hot Buttered» ρόφημα είναι ένα ποτό - παραδοσιακά ρούμι, μπράντι ή και μπίρα - που ζεσταίνεται μόνο του ή με νερό μέσα σε δοχείο, μαζί με μπαχαρικά, ζάχαρη και βούτυρο. Αυτό χαρίζει στο ποτό μια απολαυστική, κρεμώδη υφή που ταιριάζει απόλυτα στις κρύες νύχτες.

Το Tom & Jerry πάλι είναι ένα σπάνιο κοκτέιλ που βασίζεται σε batter (μείγμα). Το batter παρασκευάζεται από αυγά, ζάχαρη και θερμαντικά μπαχαρικά, αναμειγνύεται με ζεστό γάλα ή νερό και στη συνέχεια προστίθεται σε κούπα με ρούμι ή μπράντι.

Ένα σημαντικό tip για αυτή την κατηγορία αφορά τη συχνή χρήση του μοσχοκάρυδου. Το μοσχοκάρυδο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται μυριστικίνη, η οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ευφορία και ένα μούδιασμα και ελαφρύ κάψιμο στο στόμα και στον λαιμό. Σε υψηλές δόσεις μπορεί να γίνει τοξικό και πρέπει να αποφεύγεται. Όμως σε μικρή ποσότητα προσφέρει ψημένες νότες, ζεστό άρωμα και μια ευχάριστη αίσθηση στον ουρανίσκο.

Μην απογοητευτείς

Από την παρηγορητική αγκαλιά ενός Irish Coffee μέχρι τα «επικίνδυνα» θεατρικά του Beer Flip, κάθε ζεστό κοκτέιλ κουβαλά μια ιστορία παράδοσης και δημιουργικότητας που ταξιδεύει ανάμεσα σε ηπείρους και πολιτισμούς. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία του τέλειου ζεστού ποτού απαιτεί κάτι παραπάνω από απλά υλικά και τη συνταγή. Χρειάζεται κατανόηση και αντίληψη της γεύσης και των αρωματικών δυναμικών, γι' αυτό και είναι πιο δύσκολο να το φτιάξεις - όχι μόνο εσύ αλλά και ένας επαγγελματίας στα ζεστά κοκτέιλ.