Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ταξιδέψουμε μέχρι τη Ρώμη ή τη Νάπολη για να τα απολαύσουμε, μιας και στην Αθήνα υπάρχουν πολύ καλά ιταλικά εστιατόρια, που σέβονται την κουζίνα που εκπροσωπούν. Από μικρές τρατορίες μέχρι εστιατόρια με δημιουργικές προσεγγίσεις, συγκεντρώσαμε σε μια λίστα τα 12 ιταλικά εστιατόρια που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε και προτείνουμε. 

Γράφουν οι: Νικόλας Δρόσος, Νάντια Λιαργκόβα, Νίκη Μηταρέα, Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου

Trattoria Italia D’ Onofrio

Trattoria d` Onofrio

Trattoria d` Onofrio

Υπάρχει κάτι το διαφορετικό στο Trattoria d’ Onofrio, στα σύνορα Πετραλώνων με Κουκάκι. Καταρχάς, μοντέρνα διακόσμηση δεν χωρά στη φιλοσοφία του, αφού με το που μπεις στη μονοκατοικία που το στεγάζει θα νιώσεις πως έχεις βρεθεί ξαφνικά σε κάποια ιταλική γειτονιά, μία γνήσια τρατορία, αλλά παράλληλα και ένα ταξίδι στον χρόνο. Χαμηλός φωτισμός, βαριά ξύλινα τραπέζια με τα χαρακτηριστικά καρό σουπλά, ξύλινα παράθυρα, κάδρα με Ιταλούς αστέρες παντού. 

Παράλληλα, ιταλικές μελωδίες ακούγονται στο backround και το «ατμοσφαιρικό» και cozy ήταν τα πρώτα πράγματα που μου ήρθαν στο μυαλό μόλις πέρασα το κατώφλι του. Θα σε υποδεχτεί ο ιδιοκτήτης, ο Ονούφριος, που έχει δώσει και το όνομά του στην τρατορία και το ιδιαίτερο στυλ του θα δεις σύντομα ότι αντικατοπτρίζεται και στα πιάτα του. Τίποτα fancy. Απλά και λιτά, τα ζυμαρικά του, δεν φτιάχνονται με απόλυτη ακρίβεια ώστε να κάνουν σχήμα. Ακόμη και η πίτσα του έχει μεν σχήμα στρογγυλό, αλλά και λίγο απροσδιόριστο. Τα ζυμαρικά ωστόσο, είναι το δυνατό του χαρτί. Βασίζεται σε εποχικά υλικά για τις συνταγές και χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη ζυμαρικών, τα οποία είναι φρέσκα και φτιάχνονται εκεί. Μεταξύ άλλων θα βρεις vitello tonnato για την αρχή, κλασικές μακαρονάδες όπως η carbonara και η aglio, olio e peperoncino, αλλά εμένα μου έχει μείνει πραγματικά εντυπωμένη στη μνήμη η pasta με αχλάδι, γκοργκοντζόλα και γκουαντσιάλε, αλλά και αυτή με το πέστο από φιστίκι Αιγίνης που αν είσαι τυχερός και πετύχεις, θα με θυμηθείς. Γ.Π.

Trattoria Italia D’ Onofrio. Βαρνούντος 6, Κουκάκι, τηλ. 210-72.52.003

Barolo

Το αγαπημένο μου μαγαζί όταν βγαίνω με μαμάδες ή με φίλες. Εστιατόριο σιγουράκι, για να βγεις και να πιεις ένα ωραίο κρασί μαζί με pinsa, από τις ωραιότερες της Αθήνας, που είναι ανάλαφρη και με καλά υλικά. Αγαπημένη μου είναι αυτή με τα άγρια μανιτάρια και την τρούφα. Πεθαίνω γι αυτή! Η η άλλη με τη μορταδέλα και το πέστο βασιλικού, που έχει και φυστίκια Αιγίνης. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο -παίζει μάλλον- που τα αλλαντικά και τα τυριά κόβονται εκείνη τη στιγμή που παραγγέλνεις, γιατί το μαγαζί λειτουργεί και σαν ντελικατέσεν, πάντως τα υλικά τα νιώθεις ότι είναι άριστης ποιότητας. Εδώ βρίσκω και ένα από τα αγαπημένα μου ροζέ, το ιταλικό Santa Margherita Sangiovese, που πάει με ό,τι επιλέγω ακόμα και με μια σαλάτα. Σαν αυτή με το ζεστό κατσικίσιο τυρί, τα πράσινα φύλλα και τα μαριναρισμένα φρούτα εποχής. Αν τώρα, όταν πας, έχεις μεγάλες πείνες, θα εκτιμήσεις το πληθωρικό ριζότο κολοκύθας με σταφίδες και πανσέτα ή το ταψάκι με τα λαζάνια και το μοσχαρίσιο ραγού. Στη γεύση του θα νιώσεις και το αμαρέτο στην μπεσαμέλ, ενώ αν αναρωτιέσαι από πού προκύπτει αυτή η γεμάτη γεύση στο τυρί είναι από την παλαιωμένη γραβιέρα. Ν.Λ.

Barolo. Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, τηλ. 210-67.17.600

Μercato

Mercato

Mercato

Η Μάγκυ Ταμπακάκη, μετά το Napul’e, ξεκινά το πρώτο σόλο ταξίδι της στα νερά της αυθεντικής ιταλικής γεύσης, με φόντο τη μαγική θέα του Four Seasons Astir Palace και μια βεράντα που το καλοκαίρι σε ταξιδεύει κατευθείαν στον παράδεισο ή, αν προτιμάς, στο Κάπρι. Πολυτέλεια, σέξι φωτισμοί, ένα εστιατόριο όπως ακριβώς το φαντάζεσαι στην αγκαλιά ενός μοναδικού resort, αλλά σε τιμές που δεν αποκλείουν κανένα βαλάντιο. Μικρό μενού, με όλα όσα αγαπήσαμε από τη Μάγκυ, όπως την πλούσια, βελούδινη καρμπονάρα της ή το τραγανό arancino με την πιο-τραγανή-δεν-γίνεται μαύρη κρούστα, που κρύβει μέσα της ένα ριζότο όνειρο με κρέμα παρμεζάνας ή το μαγικό στις ισορροπίες του ριζότο με οσομπούκο και σαφράν. Η Μάγκυ, όμως, σκέφεται με εικόνες, εμπειρίες και τοπία. Και αυτό αποτυπώνεται κυρίως στις σαλάτες της, προσωπικές, μοναδικές, από αυτές που δεν θα συναντήσεις σε άλλο ιταλικό, όπως η χειμωνιάτικη παντσανέλα, σαν περίπατος στο δάσος του χειμώνα, με ψητή κολοκύθα, flakes ωμής κολοκύθας, κουκουνάρια, μαύρες σταφίδες, μπουράτα από την Πούλια και σοταρισμένες μπουκίτσες από caponata bread. Aξιοπρεπέστατη και αυθεντική η ναπολετάνικη πίτσα, αν προτιμήσεις τη μαρινάρα με τις ελιές, θα νιώσεις καλύτερα τη νοστιμιά της ζύμης. Τα γλυκά, υπογράφει ο Μιχάλης Χατζηκαλημέρης, pastry chef του Αστέρα, ο οποίος έχει τον τρόπο του να μαγεύει τη σοκολάτα, κάτι που θα διαπιστώσεις στο τορτίνο με μους σοκολάτα, φρούτα του δάσους και δικό του παγωτό από τρούφα. Ένα ιταλικό γενναιόδωρο αλλά και γαστρονομικό, που ταιριάζει γάντι στον επερχόμενο Βαλεντίνο, αλλά και σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή. Ι.Σ. 

Μercato. Four Seasons Astir Palace, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ. 210-89.01.199

Il Tinello

Η ιταλική τρατορία Il Tinello του Στέφανου και της Ντανιέλας έχει διαγράψει μια νόστιμη και μακρόχρονη πορεία. Ήταν από τους πρώτους  που άνοιξαν τον ελληνικό δρόμο για πολλά αυθεντικά ιταλικά πιάτα όπως η ρόκα παρμεζάνα και η αληθινή καρμπονάρα. Μόλις πάρεις θέση, χαζεύεις την καλόγουστη  σάλα που παραπέμπει σε αρχοντικό σπίτι. Ο  Στέφανος με χάρη και μπρίο, θα φέρει στο τραπέζι σου ωραία Focaccia  με ιταλικό σαλάμι για να τσιμπολογάς μέχρι να σερβιριστεί το κρασί. Από την ανοιχτή κουζίνα η Ιταλίδα Ντανιέλα πάνω από τις μαρμίτες μαγειρεύει με τέχνη τα ζυμαρικά, που είναι φτιαγμένα από τα χεράκια της και με τον ορθό τρόπο, εύκολο να το λες δύσκολο όμως να το κάνεις. Θα γευτείς ένα όμορφα χυλωμένο ριζότο με ραντίτσιο και αυθεντική καρμπονάρα μαγειρεμένη με παντσέτα, αυγό και  χωρίς κρέμα γάλακτος. Τα πιρούνια παίρνουν φωτιά μόλις προσγειωθεί στο τραπέζι  ένα μαυροτήγανο με spaghetti aglio, olio και peperoncino  που αναλαμβάνει να σερβίρει ο Στέφανος με θεατρικές κινήσεις. Στο χορό των ζυμαρικών βάζει φρένο η medium rare ψημένη ταλιάτα που συνοδεύει βελούδινος πουρές πατάτας. Απόλυτα γευστικό και καλοφτιαγμένο πιάτο. Στο Il Tinello  θα ζήσεις ένα ατελείωτο  φαγοπότι με ηχητική υπόκρουση, φυσικά ιταλική, από καντσονέτες έως Παβαρότι και Λούτσιο Ντάλα. Σε στιγμές ιδιαίτερης χαράς τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν αυτόματα. Για το τέλος, η Ντανιέλα τρατάρει αφράτη μαρέγκα με ωραία κρέμα σαντιγί  ραντισμένη με κακάο. Ν.Μ.

Il Tinello. Κνωσού 54 , Αλιμος τηλ. 210-98.28.462

Napul’e

Το πρώτο Napul’e δεν είχε pizza. Ήταν μικροσκοπικό με λιγοστά τραπεζοκαθίσματα, αλλά ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω τη νοστιμιά των ναπολετάνικων κεφτέδων που είχα δοκιμάσει εκεί για πρώτη φορά. Και ακόμη, τις αφηγήσεις του Francesco Granata για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσαν στο μαγαζί, για τα αλλαντικά, τα τυριά, για τα ντοματάκια του Βεζούβιου που αγόραζε κατ’ ευθείαν από τον παραγωγό και τα είχε κρεμασμένα σε τσαμπιά, το μικρό τυροκομείο από όπου προμηθευόταν τις μοτσαρέλες για τις συνταγές της ιδιαίτερης πατρίδας του. Τις άκουγα μαγεμένη, τσιμπολογώντας την ποικιλία των ιταλικών τυριών και αλλαντικών που κρέμονταν σαν μπουγάδα από το σχοινάκι της ιδιαίτερης ξύλινης κατασκευής που χρησιμοποιούσε για να τη σερβίρει και ορκιζόμουν πως τόσο αυθεντικό ναπολετάνικο φαγητό, ούτε στη Νάπολη δεν βρίσκεις πια. 

Στο καινούριο, μετά covid εποχή Napul’e, που άνοιξε επί της Βασιλέως Κωνσταντίνου, υπάρχει άνεση χώρου, άψογο σέρβις, ένας υποδειγματικός ξυλόφουρνος που ήρθε κατ’ ευθείαν από τη Νάπολη και εγκαταστάθηκε με σχολαστική ακρίβεια απ’ τον ίδιο τον δημιουργό του, Ernesto Agliarulo, μαέστρο στην κατασκευή φούρνων και μια μαγική κάβα ιταλικών κρασιών. Ο Francesco σήμερα δεν είναι απλώς ο μοναδικός ιδιοκτήτης του Napul’e, τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί και σε έναν ιδιαίτερα χαρισματικό pizzaiolo και η πίτσα του πραγματικά δεν παίζεται από κάθε άποψη, αφού πέρα από άψογο ζυμάρι και σάλτσα ντομάτας, έχει πάνω της μόνο τις καλύτερες πρώτες ύλες που έρχονται από την πατρίδα του. Εκτός από τα polpete (κεφτεδάκια με σάλτσα), εξαιρετικές είναι και οι πάστες, το vitello tonnato, τα arancini (τραγανά κεφτεδάκια ρυζιού), αλλά και τα άψογα ψημένα premium κρέατα. Το τιραμισού εξακολουθεί να είναι must και το ιδανικό happy end μιας τέλειας ιταλικής βραδιάς. Ι.Σ.

Napul’e. Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, τηλ. 69-70.86.91.24

Mario & Luigi The Eatalians

Mario & Luigi

Mario & Luigi

Το Mario & Luigi αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είσαι στο κέντρο ή στα πέριξ για να κάνεις πραγματικά καλή ιταλική κουζίνα και να φέρεις κόσμο από κάθε περιοχή της Αθήνας. Χαρακτηριστικό του, η ναπολιτάνικη πίτσα που φτιάχνει με φουσκωτό, αέρινο και ωραία καψαλισμένο στεφάνι από τον ξυλόφουρνο και στο εσωτερικό του λεπτή ζύμη. Αν σου αρέσει το φιστίκι η Lolita είναι για σένα, με πραγματικά μπόλικη μορταδέλα, μοτσαρέλα burrata στη μέση, πέστο φιστικιού και επειδή ποτέ δεν είναι αρκετό, τη γαρνίρουν με μπόλικο αλεσμένο φιστίκι στο τέλος. Η Gustina με κρέμα τρούφας και μανιτάρια portobello είναι επίσης νοστιμότατη για μία λευκή επιλογή, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω και τη λιτή και απλά υπέροχη Margherita. Στα ζυμαρικά, θα πρότεινα σίγουρα τη δική τους καρμπονάρα, τη Giolina alla Chittara με χοιρινό μάγουλο guanciale, κρόκο αυγού και τυρί pecorino romano. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις και το βελούδινο τιραμισού τους, που είναι ένα από τα καλύτερα που έχω φάει στην Αθήνα. Βέβαια, αν είσαι πιο πολύ του ζυμαρένιου γλυκού, μην χάσεις το calzone που ψήνουν επίσης στον ξυλόφουρνο, μέχρι να φουσκώσει καλά-καλά και το σερβίρουν με σάλτσα σοκολάτας, μπουένο, μία μπάλα παγωτό και τριμμένο μπισκότο. Γ.Π.

Mario & Luigi The Eatalians. Λεωφ. Ελευθέριου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη, τηλ. 210-99.57.953

Maltagliati

Δεν θα το βρεις στις πολυσύχναστες πιάτσες του Παλαιού Φαλήρου, αλλά σε μία πιο ήσυχη γειτονιά, λίγα στενά πιο πάνω από την Αχιλλέως. Αν δεν είσαι και υποψιασμένος ή παρατηρητικός για να δεις την ταμπέλα, μπορεί και να προσπεράσεις την αυλή με τον πράσινο, ξύλινο φράχτη που καλύπτεται από ψηλά δέντρα και πρασινάδες. Περνώντας την πόρτα του πάλι, θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε παραδοσιακή τρατορία. Ο χώρος δεν έχει καμία ιδιαίτερη διακόσμηση, τα ξύλινα τραπέζια και οι καρέκλες όμως, σε συνδυασμό με τις μυρωδιές από τη σάλτσα ντομάτας και το σκόρδο που έρχονται από την κουζίνα - ίσως τα πιο χαρακτηριστικά αρώματα της ιταλικής κουζίνας -, θα σε βάλουν αμέσως στο νόημα. Στο Maltagliati θα έρθεις για να δοκιμάσεις κυρίως φρέσκα ζυμαρικά, τα οποία και πρωταγωνιστούν στο μενού. Μόλις καθίσεις, θα σου φέρουν ένα δίσκο με ζυμαρικά για να διαλέξεις ποιο προτιμάς και στη συνέχεια, θα τους πεις με ποια από τις σάλτσες στο μενού θέλεις να το συνδυάσεις. Προσωπικά προτιμώ την amatriciana, αλλά αν βρεις και κάποια με θαλασσινά, όπως η pasta με αχινό - και δεν σε πειράζει το σκόρδο, που το αγαπούν λίγο παραπάνω -, τότε αξίζει σίγουρα τη δοκιμή σου. Και για το γλυκό σβήσιμο της βραδιάς, απαραιτήτως τιραμισού! Μ.Σ.

Maltagliati. Τερψιθέας 16, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210-98.16.445

Sole Giaguaro

Sole Giaguaro

Sole Giaguaro

Το Sole Giaguaro ίσως να είναι το πιο διαφορετικό από όλα τα ιταλικά εστιατόρια που έχω επισκεφθεί - και δεν είναι λίγα. Με το που μπεις στον προσεγμένο, ατμοσφαιρικό και ζεστό χώρο του, όπου πρωταγωνιστούν η ανοιχτή κουζίνα και ένα μεγάλο μπαρ, καταλαβαίνεις ότι έχει πέσει πολλή μελέτη, δουλειά και έμφαση στην κάθε λεπτομέρεια, πράγμα που στη συνέχεια συνειδητοποιείς ότι αντικατοπτρίζεται και στο μενού. Άλλωστε, ο σεφ Giovannie Scaraggi έφερε το συγκεκριμένο concept από τη Ρόδο στα Πετράλωνα και έκανε όλη την Αθήνα να μιλά γι’ αυτό. Βασίζεται βεβαίως στην κουζίνα της χώρας απ’ όπου κατάγεται ο σεφ, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνει επιρροές από την Ασία, αλλά και από ελληνικές γεύσεις. 

Βασικό μέρος της εμπειρίας σου εκεί και κάτι που δεν πρέπει με τίποτα να παραβλέψεις, θεωρώντας το ένα απλό κουβέρ, είναι το καλάθι με διάφορα είδη ψωμιού, που περιλαμβάνει μία αφράτη και αέρινη φοκάτσια, δύο είδη προζυμένιων ψωμιών που έρχονται ζεστά και ευωδιαστά και μπισκότα tarali από το Μπάρι, τόπο καταγωγής του σεφ, μαζί με ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα και ένα ακόμη ντιπ με πέστο με λιαστή ντομάτα και αμύγδαλα. Θα έβαζα στα must τα λαζάνια φούρνου με ραγού κουνελιού και κόκορα που είναι σωστό λουκούμι, καθώς και τα χειροποίητα ζυμαρικά cappelletti, γεμισένα με καπνιστό τυρί, με μιξ θαλασσινών και σάλτσα μπουγιαμπέσα. Γ.Π.

Sole Giaguaro. Τρώων 66, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210-34.78.008

Meno Male

Meno Male

Meno Male

Στο Κουκάκι, πολύ κοντά στη στάση μετρό Ακρόπολη υπάρχει ένα ιταλικό που ξεκίνησε τη λειτουργία το 2019 και έχει κλέψει τις καρδιές των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και όχι μόνο. Γνήσιο ιταλικό φαγητό σε ένα μαγαζί που πλέον αν δεν έχεις κάνει κράτηση πολύ δύσκολα θα βρεις τραπέζι. Ξεκινάει από το πρωί σερβίροντας brunch με ενδιαφέροντα twists όπως είναι το σάντουιτς με ψωμί κολοκυθόσπορου, μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού, ρόκα και ντομάτα, αλλά και πιάτα με αυγά και μεσογειακές πινελιές. Εγώ είχα πάει για την πίτσα του, καθώς είχα ακούσει τα καλύτερα και πραγματικά με κέρδισε. Είναι λεπτή με ζύμη ωρίμανσης και φτιαχνεται με ολόφρεσκα υλικά, όπως ακριβώς θα όφειλε μια πίτσα που σέβεται τον εαυτό και θέλει να χαρακτηρίζεται «ιταλική». Εκεί θα βρεις κλασική Margherita, αλλά και την αγαπημένη μου αν σου αρέσουν τα καυτερά που είναι η Diavola, με σαλάμι picante και πιπεριές τσίλι. Τώρα αν λατρεύεις την Ιταλία για την pasta της χρειάζεται να δοκιμάσεις αυθεντική καρμπονάρα και φρέσκες ταλιατέλες με σιγομαγειρεμένο ραγού μόσχου σε κόκκινη σάλτσα με κρασί και λαχανικά. Όλα αυτά συνοδεύονται από εκλεκτές επιλογές σε κρασί κυρίως από τον ιταλικό αμπελώνα, ενώ εγώ όταν πήγα είχα μείνει πολύ ευχαριστημένη και από τα κοκτέιλ τους. Β.Π.

Meno Male. Βεΐκου 10, Αθήνα, τηλ. 210-92.31.350

La Piazzetta

Είναι ένα μικρό ιταλικό στο κέντρο του Παλαιού Ψυχικού απέναντι από το ζαχαροπλαστείο Καμέλια. Εδώ, λοιπόν, σε ένα από τα 7 τραπέζια που έχει στον εσωτερικό του χώρο θα δοκιμάσεις νόστιμη ιταλική κουζίνα και θα σε σερβίρει απευθείας ο ιδιοκτήτης, που είναι πάντα εκεί και παίρνει ο ίδιος την παραγγελία. Η πίτσα βγαίνει από ξυλόφουρνο, λεπτή με αφράτες άκρες, σε ό,τι συνδυασμό προτιμάς. Έχει κλασική Μαργαρίτα, αλλά έχει και πρωτότυπες επιλογές όπως με ματινάρια, αγκινάρες και ελιές, ή με πέστο και ντοματίνια. Προσωπικά εμένα με έχει συνεπάρει μία που κάνει με κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα, γκοργκοντζόλα και σπεκ! Θα με θυμηθείς όταν τη δοκιμάσεις. Δεν φεύγεις πάντως αν δεν πάρεις το τιραμισού, που βγαίνει από το ταψί και έρχεται αφράτο, με έντονη γεύση καφέ και σαν να το έφαγες στην Ιταλία. Ν.Λ.

La Piazzetta. 28ης Οκτωβρίου 4, Ψυχικό, τηλ. 210-67.53.732

Trattoria Vincenzo Zanni

Trattoria Vincenzo Zanni

Ο chef-patron Vinscenzo Zanni έχει δημιουργήσει το δικό του χώρο στη Νέα Ερυθραία, που μοιάζει με ναπολιτάνικο σπίτι, με μια φιλόξενη αυλή, αλλά και έναν εσωτερικό χώρο διακοσμημένο σαν σάλα σπιτιού. Αεικίνητος και δημιουργικός, αν σου φαίνεται γνωστός από κάπου, δεν κάνεις λάθος, μιας και έχει συμμετάσχει αρκετές φορές σε μαγειρέματα τηλεοπτικών εκπομπών.  Στην τρατορία του σερβίρει σαλάτες με άρωμα Ιταλίας, κλασικές μακαρονάδες (προσωπική, αγαπημένη μου επιλογή οι φαρφάλες με σολομό), καθώς και πίτσες, για κάθε γούστο με λαχταριστή ζύμη. Μάλιστα, ό,τι δεις στην κατηγορία πίτσα μπορείς να το ζητήσεις και σε καλτσόνε. Τα πιάτα με κρέας ή ψάρι δεν πάνε πίσω, ενώ προσφέρονται και αυθεντικά ιταλικά γλυκά, που δεν πρέπει να παραλείψεις για το τέλος. Ν.Δ.

Trattoria Vincenzo Zanni. Αναξαγόρα 19, Νέα Ερυθραία, τηλ. 210-62.53.633

Osteria Trattoria Da Michele

Osteria Trattoria Da Michele

Μέχρι και ο Ρουβάς έχει φάει στο Osteria Trattoria Da Michele

Ακόμα έχω τη δίλιτρη γκράπα στο ψυγείο μου από το Da Michele. Αυτή που δοκίμασα την τελευταία φορά και έπειτα ρώτησα "μήπως την πουλάτε κιόλας;" Μα ερώτηση κι αυτή… Αφού τα πάντα γύρω σου, στο Da Michele έρχονται από την Ιταλία όχι μόνο για να τα απολαύσεις στο μαγαζί αλλά και για να τα πάρεις στο σπίτι. Είναι κοινό μυστικό σε όσους μένουμε βόρεια. Και είναι καλά κρυμμένο αυτό το μαγαζί μέσα στο πάρκινγκ ενός σούπερ μάρκετ. Αν όμως το ανακαλύψεις ένα είναι το σίγουρο. Θα ξαναπάς. Για την αυθεντική καρμπονάρα, για το υπέροχο βιτέλο τονάτο, για την ολόφρεσκη σαλάτα καπρέζε με ζουμερή μοτσαρέλα και γευστική ντομάτα. Ή για την αραμπιάτα, που την κάνει καυτερή όσο πρέπει, τα μακαρόνια κρατάνε και είναι πάντα εγγύηση. Το μόνο που δεν αποτελεί εγγύηση εδώ είναι το μενού, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τα ψώνια και τα κέφια του Μικέλε. Δεν πειράζει, όμως, είναι και αυτό ένας από τους λόγους που το αγαπάμε. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς θα δοκιμάσεις και τι θα σου προτείνει ο σεφ. Ν.Λ.

Osteria Trattoria Da Michele. Λεωφόρος Μαραθώνος 61, Άνοιξη, τηλ. 210-81.40.525