Υλικά
  • 2 κιλά ζυγούρι μπούτι και σπάλα, ολόκληρο κομμάτι
  • 2 καρότα κομμένα σε χοντρά μπαστούνια
  • 2 ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
  • 2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 3 πιπεριές κέρατα σε χοντρές ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι κρασί κόκκινο
  • 1 ποτήρι νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ζυγούρι στη γάστρα πρώτα πλένουμε το κρέας και το βράζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και ένα ολόκληρο κρεμμύδι για 1 ώρα. 
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180℃. 
  3. Στραγγίζουμε το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα. 
  4. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα βάζουμε μαζί στη γάστρα. 
  5. Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και ένα ποτήρι από το ζωμό που βράσαμε το κρέας. 
  6. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 3 ώρες, φροντίζοντας πού και πού να περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά με τη σάλτσα του φαγητού.