Υλικά
  • 1 κιλό μανιτάρια διάφορα, κομμένα σε μικρά κυβάκια ή λεπτές λωρίδες (ανάλογα με το μανιτάρι)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μαρούλι μεγάλο λεπτοκομμένο
  • 2 κούπες σέσκουλα λεπτοκομμένα 
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο τμήμα τους)
  • 100 ml κρασί λευκό
  • 100 γρ ρύζι γλασέ 
  • ½ -1 κούπα διάφορα μυρωδικά φρέσκα, ψιλοκομμένα, όπως άνηθο, δυόσμο, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανό
  • 1-1.5 lt ζωμό ζεστό λαχανικών (ή νερό)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το ταχινολέμονο

  • 50 γρ. ταχίνι 
  • 3 κ.σ. χυμό από λεμόνι

Sauvignon Blanc με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας και νύξεις δρυός. Η  πρόταση του WSPC: Καλύβα Sauvignon Blanc Fume Κτήμα Άλφα

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη vegan μαγειρίτσα, τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αρχίσει γυαλίσει. 
  2. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαραθούν. Αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά και τα μανιτάρια θα χάσουν πολύ σε όγκο.
  3.  Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε ακόμα 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε 2-3 φορές να λαδωθεί και σβήνουμε με το κρασί.
  4.  Προσθέτουμε τα σέσκουλα και ανακατεύουμε 1 λεπτό.
  5. Βάζουμε και το μαρούλι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ζεστό ζωμό ή νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά της κατσαρόλας κατά 2-3 εκ. περίπου. 
  6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι, και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά. 
  7. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα μυρωδικά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας απαλά. 
  8. Βγάζουμε περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας από το ζωμό της σούπας μας και σουρώνουμε (επιστρέφουμε στη σούπα τα χορταρικά που σουρώσαμε). 
  9. Συνεχίζουμε με το ταχινολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό της σούπας, ενώ χτυπάμε με σύρμα. 
  10. Προσθέτουμε το ταχινολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά για να δέσει λίγο. 
  11. Σερβίρουμε προαιρετικά με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι. 
  • Αν δεν τη θέλουμε αυστηρά vegan, μπορούμε να κάνουμε αυγολέμονο.
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποξηραμένα μανιτάρια αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε νερό και τα ψιλοκόψουμε.
  • Μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο ρευστή τη θέλουμε προσθέτοντας ή μειώνοντας ζωμό.