
Υλικά
- 1 κιλό μανιτάρια διάφορα, κομμένα σε μικρά κυβάκια ή λεπτές λωρίδες (ανάλογα με το μανιτάρι)
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μαρούλι μεγάλο λεπτοκομμένο
- 2 κούπες σέσκουλα λεπτοκομμένα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 6 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο τμήμα τους)
- 100 ml κρασί λευκό
- 100 γρ ρύζι γλασέ
- ½ -1 κούπα διάφορα μυρωδικά φρέσκα, ψιλοκομμένα, όπως άνηθο, δυόσμο, μυρώνια, καυκαλήθρες, μαϊντανό
- 1-1.5 lt ζωμό ζεστό λαχανικών (ή νερό)
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το ταχινολέμονο
- 50 γρ. ταχίνι
- 3 κ.σ. χυμό από λεμόνι
Sauvignon Blanc με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, ισορροπία οξύτητας και λιπαρότητας και νύξεις δρυός. Η πρόταση του WSPC: Καλύβα Sauvignon Blanc Fume Κτήμα Άλφα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη vegan μαγειρίτσα, τοποθετούμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε μέσα το κρεμμύδι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αρχίσει γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να μαραθούν. Αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά και τα μανιτάρια θα χάσουν πολύ σε όγκο.
- Ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε ακόμα 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε και το ρύζι. Ανακατεύουμε 2-3 φορές να λαδωθεί και σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τα σέσκουλα και ανακατεύουμε 1 λεπτό.
- Βάζουμε και το μαρούλι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το ζεστό ζωμό ή νερό, τόσο ώστε να καλύπτει τα υλικά της κατσαρόλας κατά 2-3 εκ. περίπου.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι, και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα μυρωδικά, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας απαλά.
- Βγάζουμε περίπου 3-4 κουτάλες της σούπας από το ζωμό της σούπας μας και σουρώνουμε (επιστρέφουμε στη σούπα τα χορταρικά που σουρώσαμε).
- Συνεχίζουμε με το ταχινολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό της σούπας, ενώ χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε το ταχινολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά για να δέσει λίγο.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον φρέσκα μυρωδικά και λεμόνι.
- Αν δεν τη θέλουμε αυστηρά vegan, μπορούμε να κάνουμε αυγολέμονο.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και αποξηραμένα μανιτάρια αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε νερό και τα ψιλοκόψουμε.
- Μπορούμε να ρυθμίσουμε πόσο ρευστή τη θέλουμε προσθέτοντας ή μειώνοντας ζωμό.