
Υλικά
- 2 κολοκυθάκια
- 2 μελιτζάνες
- 2 ντομάτες
- 2 πιπεριές
- 1 κρεμμύδι
- 2 πατάτες μικρές
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. πετιμέζι
- 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- φύλλα βασιλικού φρέσκα για σερβίρισμα
Βιδιανό από την Κρήτη, με φρουτώδη χαρακτήρα, πλούσια δομή και διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Vorinos Silva - Daskalaki
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το γκρατέν λαχανικών με πετιμέζι κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες περίπου 0,5 εκ. πάχος.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Στρώνουμε τα λαχανικά σε στρογγυλό ταψί διαμ. 28 εκ., τοποθετώντας τα όρθια σε κυκλική σειρά και εναλλάσσοντας τα είδη ένα-ένα (πατάτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι), μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Ανακατεύουμε ελαιόλαδο, πετιμέζι, ξίδι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε από πάνω με τη γραβιέρα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, γαρνιρισμένο με φύλλα βασιλικού.
Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα λαχανικά με λίγο θυμάρι ή ρίγανη πριν το ψήσιμο.