Υλικά
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 ντομάτες
  • 2 πιπεριές
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 πατάτες μικρές
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • φύλλα βασιλικού φρέσκα για σερβίρισμα

Βιδιανό από την Κρήτη, με φρουτώδη χαρακτήρα, πλούσια δομή και διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Vorinos Silva - Daskalaki
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το γκρατέν λαχανικών με πετιμέζι κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες περίπου 0,5 εκ. πάχος.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  3. Στρώνουμε τα λαχανικά σε στρογγυλό ταψί διαμ. 28 εκ., τοποθετώντας τα όρθια σε κυκλική σειρά και εναλλάσσοντας τα είδη ένα-ένα (πατάτα, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, ντομάτα, πιπεριά, κρεμμύδι), μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  4. Ανακατεύουμε ελαιόλαδο, πετιμέζι, ξίδι, αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε ομοιόμορφα τα λαχανικά.
  5. Ψήνουμε στον φούρνο για 35-40 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε από πάνω με τη γραβιέρα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ελαφρά.
  7. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, γαρνιρισμένο με φύλλα βασιλικού.

Αν θέλουμε πιο έντονη γεύση, μπορούμε να πασπαλίσουμε τα λαχανικά με λίγο θυμάρι ή ρίγανη πριν το ψήσιμο.