
Υλικά
- 500 γρ. καρότα
- ½ κ.γ. σπόροι σέλινου
- ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- ½ κ.γ. κύμινο
- ½ κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια κόκκινα μέτρια, χοντροκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 3-3½ φλ. νερό
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- κόλιανδρο φρέσκο, χοντροκομμένο
- περίπου 4 κ.σ. πετιμέζι
- ½ φλ. ξινόγαλα
Λευκό κρασί, spicy Gewurztraminer από την Ελλάδα ή την Αλσατία. Η πρόταση του WSPC: Lenga - Κτήμα Αβαντίς ή Hugel - Gewurztraminer
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σούπα με ψητά καρότα, σερβιρισμένη με ξινόγαλα και πετιμέζι προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
- Πλένουμε καλά τα καρότα και κόβουμε τις άκρες τους, χωρίς να τα ξεφλουδίσουμε. Τα βάζουμε σε ταψί, πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα των μπαχαρικών και τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρώς.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα ψητά καρότα, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και συμπληρώνουμε με το νερό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα, για περίπου 15 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ και σερβίρουμε τη σούπα σε πιάτα, γαρνίροντας με φρέσκο κόλιανδρο, λίγο ξινόγαλα και πετιμέζι.
- Αν δε μας αρέσει ο κόλιανδρος, τον παραλείπουμε ή τον αντικαθιστούμε με μαϊντανό.
- Μπορούμε να κάνουμε την ίδια σούπα και με κολοκύθα ή να χρησιμοποιήσουμε συνολικά 500 γρ. και από τα δύο λαχανικά.