Υλικά

Για 3 βάζα του 1 κιλού

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια μέτρια, ξυσμένα στον τρίφτη
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
  • 4 κιλά ντομάτες, περασμένες από τον πολυκόφτη
  • 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σπιτική σάλτσα ντομάτας ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ευρύχωρη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να στεγνώσει από τα υγρά του.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματά του. Ύστερα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, ανάλογο αλατοπίπερο και τη ζάχαρη.
  3. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ματσάκι του βασιλικού και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πιει τα υγρά της και να δέσει.
  4. Αφαιρούμε τις σκελίδες του σκόρδου και το ματσάκι του βασιλικού από τη σάλτσα και τη μοιράζουμε όπως είναι καυτή σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε με το καπάκι τους και τα αναποδογυρίζουμε, αφήνοντας να κρυώσει η σάλτσα σε αυτή τη στάση.
  5. Ύστερα επαναφέρουμε στη σωστή θέση τα βάζα και τα διατηρούμε στο ντουλάπι. Από τη στιγμή που θα ανοίξουμε τα βάζα, η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο.

Αν θέλουμε, μπορούμε πριν πολτοποιήσουμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη να αφαιρέσουμε τα σποράκια τους.