
Για την ιστορία, ο συγκεκριμένος Καίσαρας δεν προερχόταν από την Αρχαία Ρώμη και είχε το επώνυμο Cardini. Ήταν Ιταλός, μετανάστης στις ΗΠΑ όπου εγκαταστάθηκε και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο άνοιξε ένα μικρό οικογενειακό εστιατόριο στα σύνορα με το Μεξικό. Αυτή η σαλάτα δεν του χάρισε μόνο μεγάλη πελατεία, αλλά και παγκόσμια φήμη, αφού αφενός κατοχυρώθηκε με το όνομά του, αφετέρου βρήκε πολλούς μιμητές εστιάτορες και απέκτησε άπειρες παραλλαγές. Τη συνταγή της σαλάτας του Καίσαρα μας δίδαξε η Julia Child, η οποία την είχε δοκιμάσει στο εστιατόριό του, φτιαγμένη από τα ίδια του τα χέρια.
Άλλο ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι το γεγονός ότι η αυθεντική Ceasar salad τρωγόταν με τα χέρια! Ο εμπνευστής της χρησιμοποιούσε σαν βάση ολόκληρα φύλλα μαρουλιού και μοίραζε πάνω τους τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Έπιανες δηλαδή ένα-ένα τα φύλλα με τη γέμισή τους και τα έτρωγες.
- 1 μεγάλο μαρούλι (τα τρυφερά φύλλα)
- 4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
- 1 φιλέτο από στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες
- 50 γρ. παρμεζάνα λεπτοτριμμένη ή σε φλούδες
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το dressing
- ¼ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 5-6 φιλέτα αντζούγιας στραγγισμένα
- ½ κ.γ. Worcestershire sauce
- ¾ φλ. ελαιόλαδο
Sauvignon Blanc και blend με Ασύρτικο ή Μαλαγουζιά ή Αθήρι από τη Σαντορίνη. Η πρόταση του WSPC: Thema Λευκό – Κτήμα Παυλίδη
Ετοιμάζουμε το dressing
- Για τη σαλάτα του Καίσαρα χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με το χυμό λεμονιού, τη Worcestershire sauce, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα και τις αντζούγιες μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, χτυπώντας διαρκώς, ώσπου να πήξει το dressing και το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ψήνουμε τα κρουτόν και το μπέικον
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Μέσα σε ταψάκι ανακατεύουμε τα κυβάκια του ψωμιού, με το λάδι και το σκόρδο.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το βάζουμε και αυτό σε ξεχωριστό ταψάκι.
- Ψήνουμε και τα δύο, παράλληλα στον φούρνο, για 10 λεπτά, μέχρι τα κυβάκια ψωμιού να πάρουν χρώμα και το μπέικον να γίνει τραγανό.
- Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Ψήνουμε το κοτόπουλο
- Βάζουμε στη φωτιά ένα σχαροτήγανο ή αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και ακουμπάμε πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα αλατοπιπερώνουμε και από την πάνω μεριά.
- Σε 2-3 λεπτά το κοτόπουλο θα έχει πάρει χρώμα και τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τα κομμάτια από την άλλη. Σκεπάζουμε με καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί καλά μέχρι μέσα και να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά. Στη χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο θα βγάλει ζουμιά. Όταν τα πιει και ροδίσει, είναι έτοιμο.
- Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε επιφάνεια κοπής και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Φτιάχνουμε τη σαλάτα
- Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τα φύλλα του μαρουλιού. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και αφήνουμε τα φύλλα της καρδιάς του ολόκληρα.
- Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα ή πιατέλα το μαρούλι με το μπέικον, την παρμεζάνα (αφήνοντας λίγη για τη διακόσμηση), το ψητό κοτόπουλο και τα κρουτόν.
- Περιχύνουμε με το dressing, διακοσμούμε με έξτρα παρμεζάνα και σερβίρουμε αμέσως.