Όταν καίμε το κουνουπίδι δημιουργούνται χημικές αντιδράσεις στην επιφάνεια του λαχανικού, οι οποίες έχουν πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα για τον ουρανίσκο μας, καθώς προσδίδουν μια γευστική πολυπλοκότητα, μια πίκρα αλλά ταυτόχρονα και γλυκύτητα.

Σαλάτα με καμένο κουνουπίδι

Υλικά
  • 250 γρ. φασόλια
  • 1 κουνουπίδι μεσαίο 
  • 10 αντζούγιες
  • ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ ρόδι
  • 2 κ.σ. φουντούκια
  • αλάτι, πιπέρι  φρεσκοτριμμένο 

Για το dressing

  • 4 πιπεριές κόκκινες αποξηραμένες, σπασμένες με το χέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό
  • φλούδες + χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο

Λευκό, αφρώδες από την ποικιλία Μοσχοφίλερο, έντονα αρωματικό, με χαρακτηριστικά πράσινου μήλου, εσπεριδοειδών και τριαντάφυλλου, υψηλή οξύτητα και επίμονη επίγευση. Η πρότασή μας: Ωδή Πανός - Κτήμα Σπυρόπουλου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τα φασόλια και το κουνουπίδι

  1. Βάζουμε τα φασόλια σε μπολ με νερό και αλάτι και τα μουλιάζουμε για 8-12 ώρες.
  2. Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, προσέχοντας να μη λιώσουν. Εάν σχηματιστεί αφρός, τον αφαιρούμε με κουτάλα.
  3. Παράλληλα, σε δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και βράζουμε το κουνουπίδι για 5 λεπτά. Το σουρώνουμε και το στεγνώνουμε καλά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στο γκριλ.
  5. Απλώνουμε το κουνουπίδι σε ταψί, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και το ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10-15 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.

Για το dressing

  1. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφού βγάλει καπνούς, χαμηλώνουμε στο μέτριο προς δυνατό και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές, το μπούκοβο, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και τις φλούδες από το λεμόνι. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το χυμό λεμονιού, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για το σερβίρισμα

  1. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φασόλια με το κουνουπίδι, τον άνηθο, το ρόδι, τα φουντούκια και το dressing.
  2. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε σε αλάτι, πιπέρι ή λεμόνι.