Η εμπειρία του κρασιού δεν εξαρτάται μόνο από την ποικιλία, τη χρονιά ή το terroir, αλλά και από το ποτήρι μέσα στο οποίο σερβίρεται. Το σχήμα και το μέγεθος του ποτηριού, ακόμη και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο, μπορούν να αναδείξουν - ή να κρύψουν - τα αρώματα, τη γεύση και τη δομή ενός κρασιού.

Από τα βαθιά κόκκινα μέχρι τα δροσερά λευκά, τα αρωματικά ροζέ και τα κομψά αφρώδη, κάθε τύπος κρασιού έχει το ποτήρι που του ταιριάζει. Επιλέγοντας σωστά, δεν ακολουθείς απλώς κανόνες γευσιγνωσίας, αλλά προσφέρεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να απολαύσει το κρασί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός καλού ποτηριού κρασιού

  • Διαφάνεια και λεπτότητα

Το ποτήρι πρέπει να είναι από λεπτό υλικό και διαυγές, ώστε να αναδεικνύει το χρώμα και τη λάμψη του κρασιού. Αποφύγετε τα στολισμένα, χρωματιστά ή θολά ποτήρια, που αλλοιώνουν την οπτική εμπειρία.

  • Σχήμα που επιτρέπει οξυγόνωση

Ένα καλό ποτήρι πρέπει να είναι αρκετά ευρύ ώστε να επιτρέπει στο κρασί να «ανοίξει» και να αναπνεύσει. Αυτό βοηθά στη σωστή απελευθέρωση των αρωμάτων και κάνει πιο άνετο το κλασικό κούνημα (swirl).

Κρασί

Ένα ευρύ ποτήρι επιτρέπει στο κρασί να «ανοίξει» και να αναπνεύσει και κάνει πιο άνετο το κλασικό κούνημα (swirl).
  • Στένεμα στο στόμιο

Η βάση του ποτηριού πρέπει να είναι πιο φαρδιά και το στόμιο να κλείνει ελαφρώς. Έτσι παγιδεύονται και αναδεικνύονται τα αρώματα, προσφέροντας έντονη και καθαρή οσφρητική εμπειρία.

  • Ψηλό πόδι

Το μακρύ ποδαράκι βοηθά στη σωστή θερμοκρασία του κρασιού, γιατί αποτρέπει τη θέρμανση του ποτηριού από το χέρι.

  • Ιδανικό υλικό

Το κρύσταλλο συνιστάται, καθώς αναδεικνύει καλύτερα τα αρώματα και τις γεύσεις σε σχέση με το απλό γυαλί. Φυσικά, αποφεύγονται τα πλαστικά ποτήρια, τα οποία αλλοιώνουν την εμπειρία.

Το ιδανικό ποτήρι για κάθε είδος κρασιού

Κόκκινο κρασί

Τα κόκκινα κρασιά απαιτούν μεγαλύτερα ποτήρια, ώστε να εκδηλωθούν τα αρώματά τους, που συχνά είναι πιο βαθιά και σύνθετα. Υπάρχουν τρεις δημοφιλείς τύποι:

  1. Bordeaux Glass: Ψηλό, με σχήμα τουλίπας. Ιδανικό για τανικά, δομημένα κόκκινα, όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Ξινόμαυρο και Αγιωργίτικο, καθώς κατευθύνει το κρασί προς το πίσω μέρος του στόματος.
  2. Burgundy Glass: Πιο φαρδύ, με σφαιρική κοιλιά που στενεύει ψηλά. Ιδανικό για Pinot Noir και άλλα αρωματικά κόκκινα που χρειάζονται χώρο για να εκδηλωθούν.
  3. Standard Large Red Wine Glass: Κάτι ανάμεσα στα δύο παραπάνω. Αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή χρήση με τα περισσότερα κόκκινα κρασιά.

Κρασί

Λευκό κρασί

Τα λευκά κρασιά σερβίρονται σε πιο μικρά και στενά ποτήρια. Αυτό βοηθά:

  • να συγκρατούνται τα αρώματα,
  • να διατηρείται η δροσερή θερμοκρασία,
  • να αναδεικνύονται οι φρέσκες, ζωηρές νότες του κρασιού.

Ένα κομψό, λεπτό ποτήρι με ήπια καμπύλη είναι ιδανικό για Chardonnay, Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά και τα περισσότερα λευκά κρασιά.

Ροζέ κρασί

Τα ροζέ κρασιά βρίσκονται γευστικά ανάμεσα στα λευκά και τα ελαφριά κόκκινα - γι’ αυτό και το ιδανικό τους ποτήρι είναι μέτριου μεγέθους, με σχεδιασμό που αναδεικνύει τόσο τη φρεσκάδα όσο και τις λεπτές αρωματικές νότες. Επομένως, χρειάζεσαι ένα ποτήρι με:

  • Μέτρια καμπύλη, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για να ανοίξει το κρασί, χωρίς όμως υπερβολικό όγκο.
  • Στένεμα στο χείλος, για να συγκρατεί τα αρώματα των λουλουδιών και των κόκκινων φρούτων.
  • Λεπτό γυαλί για να αναδεικνύει το χρώμα, που είναι βασικό στοιχείο στο ροζέ.

Αυτός ο τύπος είναι ιδανικός για όλες τις κατηγορίες ροζέ, από ξηρά μέχρι ημίγλυκα και πιο αρωματικά.

Κρασί

Αφρώδη κρασιά και σαμπάνια

Η περίτεχνη δομή στα αφρώδη κρασιών - με τις φυσαλίδες, τα δροσιστικά αρώματα και την ένταση - απαιτεί ένα ποτήρι που αναδεικνύει τον αφρισμό αλλά δεν «φυλακίζει» τα αρώματα. Σήμερα υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ποτηριών για σαμπάνια και αφρώδη:

  1. Flute - το κλασικό ποτήρι σαμπάνιας. Χαρακτηρίζεται από λεπτό, ψηλό σχήμα που ενισχύει τον αφρισμό, κρατά τις φυσαλίδες ζωντανές, αναδεικνύει την κομψότητα και την κάθετη κίνηση του κρασιού. Είναι ιδανικό για: prosecco, brut, απλά ή φρουτώδη αφρώδη.
  2. Tulip Glass - η ιδανικότερη και πιο μοντέρνα επιλογή για σαμπάνια. Θεωρείται πλέον το βέλτιστο ποτήρι για σαμπάνια και premium αφρώδη, καθώς έχει πιο φαρδιά «κοιλιά» που επιτρέπει στο κρασί να ανοίξει, έχει στένεμα στην κορυφή για διατήρηση αρωμάτων και διατηρεί τις φυσαλίδες, αλλά επιτρέπει βαθύτερη αρωματική ανάλυση.

Γιατί έχει τόση σημασία το σωστό ποτήρι;

Το ποτήρι δεν είναι απλώς ένα σκεύος, πρόκειται στην ουσία για ένα εργαλείο. Επηρεάζει τόσο τον τρόπο που δείχνει το κρασί και την ένταση έκφρασης των αρωμάτων του, όσο και το πώς αυτό κατανέμεται στο στόμα και άρα πώς γίνεται αντιληπτή η γεύση.

Με το σωστό ποτήρι, το κρασί φτάνει στο μέγιστο της απόδοσής του. Με το λάθος ποτήρι όμως, ακόμη και ένα υπέροχο κρασί μπορεί να δείξει «κλειστό», άτονο και άχρωμο.