
Υλικά
- 1.500 γρ. κουνουπίδι
- 1 πράσο, μόνο το λευκό μέρος
- 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 75 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
- 100 γρ. φιλέ αμυγδάλου
- ξύδι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον πουρέ κουνουπιδιού με πράσο και αμύγδαλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Αφαιρούμε τα φύλλα, το κοτσάνι και χωρίζουμε το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ νερό με ξύδι, βάζουμε μέσα το κουνουπίδι και το αφήνουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια το ξεπλένουμε, το στραγγίζουμε και τοποθετούμε τα μπουκετάκια σε βαθύ ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Ανάμεσα στα μπουκετάκια βάζουμε το πράσο κομμένο σε χοντρές ροδέλες και το σκόρδο. Αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά μας.
- Αφαιρούμε το περιεχόμενο του ταψιού μαζί με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και στρώνουμε μέσα καινούριο.
- Απλώνουμε στο ταψί το φιλέ αμυγδάλου, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 140°C και ψήνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα.
- Μεταφέρουμε όλα τα ψημένα λαχανικά σε βαθύ μπολ, προσθέτουμε το βούτυρο και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αλατοπιπερώνουμε αν κρίνεται απαραίτητο.
- Σερβίρουμε τον πουρέ του κουνουπιδιού ζεστό, πασπαλίζοντας με φιλέ αμυγδάλου.
Μπορούμε να βράσουμε το κουνουπίδι και με λίγο γάλα και νερό, αλλά ψημένο αποβάλει τα υγρά του και αποκτά καλύτερη υφή.