Υλικά
- 350 γρ. πένες ή άλλο ζυμαρικό κοντό
- 1 μπρόκολο μεγάλο
- 2 λουκάνικα γαλοπούλας ή κοτόπουλου (περίπου 170 γρ.)
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) φασόλια λευκά, ξεπλυμένα και στραγγισμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ¼ φλ. (περίπου 30 γρ.) παρμεζάνα ή γραβιέρα, τριμμένη
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις πένες με μπρόκολο και λουκάνικο γαλοπούλας βάζουμε το μπρόκολο σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει και βράζουμε για 1 λεπτό, να ζεματιστεί αλλά να μην χάσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του.
- Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια 2-3 εκ.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε καθαρό νερό, αλατίζουμε και όταν πάρει βράση ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, να γίνουν al dente. Κρατάμε 1 φλ. από το νερό που έβρασαν και στραγγίζουμε τα ζυμαρικά.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε σπάζοντάς τα σε μικρά κομμάτια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει, για περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μισό λεπτό, να βγάλει τα αρώματά του.
- Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπρόκολο, τα φασόλια, το μπούκοβο, το αλάτι και ½ φλ. από το νερό των ζυμαρικών.
- Ανακατεύουμε συχνά, πολτοποιώντας ελαφρώς τα φασόλια με την κουτάλα, ώστε να δώσουν μια κρεμώδη υφή. Αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο ακόμα από το νερό των ζυμαρικών.
- Τέλος, ρίχνουμε τις πένες στο τηγάνι, μαζί με τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά, να δέσουν όλα τα υλικά.
- Μοιράζουμε τα ζυμαρικά σε βαθιά πιάτα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα σερβίρουμε ζεστά.