Μπορεί στα παιδιά το άκουσμα της λέξης «μπρόκολο», αλλά και η μυρωδιά του, να προκαλούν κάποιου είδους αποστροφή, όμως μεγαλώνοντας έρχεται μια στιγμή που εκτιμάς τη γεύση και τη θρεπτική του αξία. Το μπρόκολο, μάλιστα, διαθέτει αυτή την ουδέτερη γεύση και την ευκολία στο μαγείρεμα που του επιτρέπουν να μπει σε πολλές, διαφορετικές συνταγές και να πάρει πολλές μορφές.

Όσον αφορά στη διατροφική του αξία, το μπρόκολο θεωρείται πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή, φυτικές ίνες, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Διαθέτει επίσης φυτοχημικά ή χημικές ουσίες των φυτών, που συνδέονται με αντικαρκινικές ιδιότητες. Σύμφωνα με το site της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης American Cancer Society, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να ενεργούν ως αντιοξειδωτικά, ενώ ενδέχεται να μεταβάλουν τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι καλό να γνωρίζεις πώς ακριβώς θέλει το μπρόκολο να του φερθείς, ώστε να σου προσφέρει ατόφια τα οφέλη του. Σίγουρα σου έχει τύχει, ελλείψει χρόνου, να το ξεχνάς στην κατσαρόλα που βράζει με αποτέλεσμα να αντικρίζεις ένα λαχανικό που έχει χάσει τη ζωηράδα και το έντονο πράσινο χρώμα του. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι να το μαγειρέψεις σωστά, για να είναι τρυφερό μεν αλλά να μη γίνεται υπερβολικά μαλακό.

Στον ατμό

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το μαγειρέψεις, αλλά αν θέλεις να το αξιοποιήσεις στο έπακρο διατροφικά, είναι καλύτερο να το κάνεις στον ατμό, για λίγα μόνο λεπτά. Αν δεν διαθέτεις ατμομάγειρα, μην αγχώνεσαι, η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα. Αρκεί μόνο να προμηθευτείς ένα ειδικό μεταλλικό σκεύος με διάτρητο πάτο, που χρησιμοποιείται ειδικά για μαγείρεμα στον ατμό ή ένα καλαθάκι μπαμπού. Βάζεις στην κατσαρόλα περίπου 2 φλιτζάνια νερό, τοποθετείς επάνω το ειδικό σκεύος, ανάβεις τη φωτιά και περιμένεις να έρθει το νερό σε σημείο βρασμού. Βάζεις τότε το μπρόκολο στο ειδικό σκεύος και μαγειρεύεις για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να γίνει τρυφερό.

Μπρόκολο: Πώς να το μαγειρέψεις σωστά


Βράσιμο σε νερό 

Σε περίπτωση που επιμένεις στο βραστό μπρόκολο, τότε θα βάλεις το λαχανικό σου στην κατσαρόλα, θα προσθέσεις νερό τόσο ώστε να το καλύπτει και θα το αλατίσεις. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού, αρκούν περίπου 2-3 λεπτά για να βράσει το μπρόκολο. Στη συνέχεια το σουρώνεις και του ρίχνεις κρύο νερό ή το βυθίζεις σε μπολ με κρύο νερό, για να διατηρηθεί τραγανό.


 

 

 

 

 

Extra tips

Είτε βράζεις σε νερό, είτε χρησιμοποιείς τη μέθοδο του ατμού, ο ιδανικός χρόνος μαγειρέματος του μπρόκολου εξαρτάται και από το μέγεθος που έχουν τα μπουκετάκια του. Γι’ αυτό φρόντισε να τα κόβεις όσο γίνεται στο ίδιο μέγεθος, για να μαγειρευτούν ομοιόμορφα. Για να ελέγξεις αν το μπρόκολο είναι έτοιμο, δοκίμασε ένα κομμάτι μετά το στάδιο του κρύου νερού: Θα πρέπει να είναι τρυφερό εσωτερικά αλλά να παραμένει και κάπως τραγανό - με απλά λόγια, να μην το αισθάνεσαι πλέον ωμό αλλά να μην λιώνει και τελείως στο στόμα.

Σημείωσε τέλος ότι παρόλο που η υψηλή θερμοκρασία της διαδικασίας θα καταστρέψει τα βακτήρια στο μπρόκολο, εξακολουθεί να είναι σημαντικό το πλύσιμο πριν από το μαγείρεμα.