Το Kedgeree είναι ένα πιάτο που συνδυάζει βρετανικές και ινδικές γεύσεις και έχει ιστορία που ξεκινά από τον 19ο αιώνα. Αρχικά σερβιριζόταν για πρωινό, αλλά πλέον έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο πιάτο για οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.

Υλικά
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 170 γρ. ρύζι μπασμάτι, καλά πλυμένο
  • 450 γρ. μπακαλιάρο
  • 200 ml γάλα
  • 60 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 κ.γ. κάρι σε σκόνη
  • ½ κ.γ. κουρκουμά
  • 4 κάρδαμο σε σπόρους, κοπανισμένους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1½ κ.σ. χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • φέτες λεμονιού

Λευκό κρασί Albarino από την Ισπανία και την περιοχή Rias Baixas με υψηλή οξύτητα και έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαπρπων φρούτων. Η πρόταση του WSPC:
Albarino O Rosal Santiago Ruiz

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το kadgeree ή αλλιώς βρετανικό ρύζι με ψάρι και αυγά Σιγοβράζουμε τα αυγά για 8 λεπτά και μόλις τα βγάλουμε από το ζεστό νερό, τα βυθίζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό, ώστε να ξεφλουδιστούν εύκολα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μεσαία κατσαρόλα, βάζουμε το ρύζι, 1 φλ. κρύο νερό και λίγο αλάτι. Φέρνουμε σε βρασμό και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.  
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε καλυμμένο να σταθεί για 10’ (ο ατμός θα βοηθήσει να μη λασπώσει το ρύζι).
  4. Βάζουμε το ψάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με το γάλα και όσο βραστό νερό χρειαστεί ώστε να καλυφθεί εντελώς. Φέρνουμε σε βρασμό και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 6 λεπτά.
  5. Προσεκτικά βγάζουμε το ψάρι από την κατσαρόλα, μεταφέρουμε σε πιάτο και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια με το χέρι. Το αφήνουμε στην άκρη.
  6. Πετάμε το νερό και το γάλα, σκουπίζουμε την κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το βούτυρο. Το λιώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε τα κρεμμύδια, λίγο αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 10 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε στα κρεμμύδια το κάρι, τον κουρκουμά, το καρδάμο και τα φύλλα δάφνης. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα.
  8. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια βάζουμε και τα κομμάτια του ψαριού. Ανακατεύουμε κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα, ώστε να μη διαλυθεί το ψάρι.
  9. Ξεφλουδίζουμε τα αυγά, τα κόβουμε στα τέσσερα, κρατάμε μερικές φέτες για το σερβίρισμα και τις υπόλοιπες τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  10. Περιχύνουμε το φαγητό με το χυμό λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα μια τελευταία φορά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, αν χρειάζεται και πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
  11. Σερβίρουμε, γαρνίροντας με τα υπόλοιπα αυγά που κρατήσαμε, φρέσκο μαϊντανό και φέτες λεμονιού.