Το όνομα του πιάτου αποδίδεται ως φόρος τιμής στον Arthur Wellesley, πρώτο Δούκα του Wellington, ο οποίος νίκησε τον Ναπολέοντα στη μάχη του Βατερλώ το 1815. 

Υλικά
  • 750γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο
  • 550 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, χοντροκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μικρό, χοντροκομμένο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι, τα φύλλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon 
  • 80 γρ. προσούτο 
  • 320 γρ. φύλλο σφολιάτας + λίγο αλεύρι για το άνοιγμά της
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. γάλα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί, Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο ή τη Ραψάνη. Η πρόταση του WSPC: Ραψάνη Old Vines - Οινοποιείο Ντούγκος

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μοσχάρι Wellington αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη, όσο ετοιμάζουμε τα μανιτάρια.
  2. Βάζουμε τα μανιτάρια, το κρεμμύδι και το θυμάρι σε πολυκόφτη και αλέθουμε σε μικρά κομμάτια.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των μανιταριών, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και το μείγμα να αρχίσει να κολλάει στον πάτο του τηγανιού, για περίπου 10 λεπτά. Μεταφέρουμε σε μπολ και βάζουμε ψυγείο, όσο ετοιμάζουμε το κρέας.
  4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι, σε υψηλή φωτιά και σοτάρουμε το φιλέτο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, για περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί.  
  5. Μόλις κρυώσει το κρέας, το αλείφουμε με τη μουστάρδα με ένα πινέλο, καλύπτοντας το όλο καλά.
  6. Απλώνουμε στον πάγκο ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης τροφίμων και τοποθετούμε πάνω τις φέτες προσούτο, επικαλύπτοντάς τες ελαφρώς τη μία με την άλλη.
  7. Απλώνουμε πάνω το μείγμα μανιταριών και μετά βάζουμε το κρέας, στο κέντρο.
  8. Χρησιμοποιώντας τη μεμβράνη ως βοηθό, τυλίγουμε το προσούτο σφιχτά γύρω από το κρέας και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις, αλευρώνουμε ελαφρά τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας (σιγουρευόμαστε ότι είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να τυλίξει το φιλέτο).
  10. Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο και ξετυλίγουμε προσεκτικά τη μεμβράνη. Το τοποθετούμε όπως είναι στο κέντρο της σφολιάτας.
  11. Τυλίγουμε τη σφολιάτα γύρω από το φιλέτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες με τα δάχτυλα - αν περισσεύει πολύ φύλλο, το κόβουμε με μαχαίρι.
  12. Βάζουμε το ρολό σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, με την πλευρά όπου σφραγίσαμε τη σφολιάτα από κάτω.
  13. Σε ένα μπολ χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα, αλείφουμε καλά τη σφολιάτα και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  14. Αφήνουμε το Wellington να ξεκουραστεί για περίπου 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

Για μια χορτοφαγική εκδοχή, μπορούμε να αφαιρέσουμε το προσούτο και να αντικαταστήσουμε το μοσχάρι με ένα μείγμα από 550 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα, 500 γρ. κολοκύθα, 2 παντζάρια μεγάλα και 150 γρ. κάστανα, όλα κομμένα σε μικρά κομμάτια.