Υλικά
- 1 κιλό μοσχαράκι (ποντίκι ή χτένι) σε μεγάλες μπουκιές
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
- 130 ml κονιάκ
- 3 μήλα πράσινα, μεγάλα
- 500 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ερυθρό κρασί, Cabernet Sauvignon από ήπιο κλίμα ή Γουμένισσα (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα). Η πρόταση του WSPC: Γουμένισσα – Κτήμα Χατζηβαρύτη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μελωμένο μοσχαράκι με μήλα και πατάτες, σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με τη 1 κ.σ. βούτυρο και ροδίζουμε το κρέας.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 ώρες, φροντίζοντας να προσθέσουμε νερό αν χρειαστεί.
- Όσο μαγειρεύεται το κρέας, καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα στα 4.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα σε δυνατή φωτιά, να ροδίσουν. Είναι σημαντικό σ' αυτή τη φάση να τα αλατίσουμε, γιατί γίνονται πιο νόστιμα.
- Όταν μαλακώσει το κρέας, βάζουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε να καλυφθούν με τη σάλτσα του φαγητού και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
- Όταν μισομαλακώσουν οι πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα μήλα, 15 λεπτά περίπου πριν το τέλος του μαγειρέματος.
- Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου πατάτες. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε περισσότερα μήλα. Το φαγητό γίνεται έτσι πιο ελαφρύ και φινετσάτο.