Υλικά
  • 1 κιλό μοσχαράκι (ποντίκι ή χτένι) σε μεγάλες μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  • 3-4 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο ή 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
  • 130 ml κονιάκ
  • 3 μήλα πράσινα, μεγάλα
  • 500 γρ. πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί, Cabernet Sauvignon από ήπιο κλίμα ή Γουμένισσα (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα). Η πρόταση του WSPC: Γουμένισσα – Κτήμα Χατζηβαρύτη

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μελωμένο μοσχαράκι με μήλα και πατάτες, σε μια φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με τη 1 κ.σ. βούτυρο και ροδίζουμε το κρέας.
  2. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
  3. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  5. Σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 ώρες, φροντίζοντας να προσθέσουμε νερό αν χρειαστεί.
  6. Όσο μαγειρεύεται το κρέας, καθαρίζουμε τα μήλα και κόβουμε το καθένα στα 4.
  7. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα σε δυνατή φωτιά, να ροδίσουν. Είναι σημαντικό σ' αυτή τη φάση να τα αλατίσουμε, γιατί γίνονται πιο νόστιμα.
  8. Όταν μαλακώσει το κρέας, βάζουμε στην κατσαρόλα τις πατάτες, αλατίζουμε ελαφρά, ανακατεύουμε να καλυφθούν με τη σάλτσα του φαγητού και μαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά.
  9. Όταν μισομαλακώσουν οι πατάτες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα μήλα, 15 λεπτά περίπου πριν το τέλος του μαγειρέματος.
  10. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε μπορούμε να μη βάλουμε καθόλου πατάτες. Σε αυτή την περίπτωση θα προσθέσουμε περισσότερα μήλα. Το φαγητό γίνεται έτσι πιο ελαφρύ και φινετσάτο.