
Υλικά
- 400 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
- 2 αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 60 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο
- 200 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα
- 50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
- 60 γρ. ρόκα
- 80 γρ. βούτυρο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Sauvignon Blanc με αρώματα λεμονιού, λάιμ και μάνγκο, νύξεις λευκών άνθεων, τραγανή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Αγέλη Sauvignon Blanc Lykos Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη λεμονάτη καρμπονάρα με βούτυρο νουαζέτ, ρεβίθια και αμύγδαλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Κρατάμε 1 φλ. από το νερό του που έβρασαν και στραγγίζουμε τα υπόλοιπα.
- Στο μεταξύ σε μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά, τον κρόκο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού με λίγο πιπέρι.
- Σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και να μυρίσει όπως οι καβουρδισμένο ξηροί καρποί, για 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα σοτάρουμε ελαφρά, για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το βούτυρο και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μία κουταλιά από το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα αυγού - τυριού. Ανακατεύουμε καλά και μετά το ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας έντονα ώστε να δέσει και να γίνει κρεμώδης η σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
- Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και τη ρόκα και σερβίρουμε.
Το καστανό βούτυρο προσθέτει ένταση, μην το παραλείψεις, αλλά προσοχή μην το κάψεις.