Υλικά
  • 400 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • 2 αυγά
  • 1 κρόκο αυγού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 60 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο
  • 200 γρ. ρεβίθια βρασμένα ή από κονσέρβα, καλά στραγγισμένα
  • 50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα και καβουρδισμένα
  • 60 γρ. ρόκα
  • 80 γρ. βούτυρο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Sauvignon Blanc με αρώματα λεμονιού, λάιμ και μάνγκο, νύξεις λευκών άνθεων, τραγανή οξύτητα και επίγευση με διάρκεια. Η πρόταση του WSPC: Αγέλη Sauvignon Blanc Lykos Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη λεμονάτη καρμπονάρα με βούτυρο νουαζέτ, ρεβίθια και αμύγδαλα βράζουμε τα ζυμαρικά σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία τους. Κρατάμε 1 φλ. από το νερό του που έβρασαν και στραγγίζουμε τα υπόλοιπα.
  2. Στο μεταξύ σε μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά, τον κρόκο, την παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού με λίγο πιπέρι.
  3. Σε μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα και να μυρίσει όπως οι καβουρδισμένο ξηροί καρποί, για 7 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και τα σοτάρουμε ελαφρά, για 2-3 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με το βούτυρο και τα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μία κουταλιά από το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα αυγού - τυριού. Ανακατεύουμε καλά και μετά το ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας έντονα ώστε να δέσει και να γίνει κρεμώδης η σάλτσα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  6. Προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και επιπλέον ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα και τη ρόκα και σερβίρουμε.

 Το καστανό βούτυρο προσθέτει ένταση, μην το παραλείψεις, αλλά προσοχή μην το κάψεις.