Ο χρόνος στην καθημερινότητα είναι περιορισμένος και εσύ λατρεύεις τα όσπρια, που η προετοιμασία τους, με το μούλιασμα αποβραδίς είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα, αποθαρρύνοντάς σε από το να τα βάζεις συχνότερα στο πιάτο σου.
Ευτυχώς, οι εταιρείες τροφίμων ξέρουν αυτή την ανάγκη και έχουν λανσάρει τις κονσέρβες με έτοιμα προς χρήση όσπρια, όπως φασόλια και ρεβίθια που μπορείς να προσθέσεις σε σαλάτες, σούπες, ντιπ και άλλες παρασκευές.
Όταν όμως ανοίγεις μία κονσέρβα, μοιραία αναρωτιέσαι πώς πρέπει να διαχειριστείς τα όσπρια. Απλά τα σουρώνεις και τα προσθέτεις στη συνταγή σου ή πρέπει και να τα ξεπλύνεις πρώτα;
Το υγρό που έχουν τα όσπρια μέσα στην κονσέρβα περιέχει αλάτι, άμυλο και μερικές φορές συντηρητικά, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση και την υφή του πιάτου σου. Έτσι, μπορεί να δώσει σώμα και παχύρρευστη υφή σε συνταγές όπως σούπες ή σάλτσες και επίσης, μιας και περιέχουν ήδη αλάτι μπορούν να δώσουν και γεύση στο φαγητό χωρίς εσύ να χρειαστεί να προσθέσεις επιπλέον.
Το ξέπλυμα από την άλλη, βοηθά στη μείωση του αλατιού σε περίπτωση που θέλεις να τα προσθέσεις σε ένα ήδη αλατισμένο μείγμα, ενώ βοηθάει και να αφαιρείται το άμυλο, κάνοντάς τα όσπρια πιο ελαφριά και έτοιμα για χρήση σε συνταγές, με το αποτέλεσμα να είναι πιο σπυρωτό.
Σημείωσε ότι το ξέπλυμα μπορεί να βελτιώσει τη γεύση και την υφή του ίδιου του οσπρίου, καθώς το υγρό της κονσέρβας ενδέχεται να έχει ελαφρώς μεταλλική γεύση που μπορεί να σου είναι δυσάρεστη.
Η απάντηση στο ερώτημα «ξέπλυμα ή όχι», λοιπόν, έχει να κάνει αποκλειστικά με τη συνταγή που ετοιμάζεις. Κοινώς, είναι συνήθως καλή πρακτική, αλλά δεν είναι πάντα απαραίτητο να γίνεται.
Πρόσεξε ωστόσο, αν τα κονσερβοποιημένα όσπρια είναι μαγειρεμένα σε σάλτσες (π.χ. φασόλια με ντομάτα ή άλλες γεύσεις), δεν χρειάζεται να τα ξεπλύνεις, διότι το υγρό βέβαια αποτελεί μέρος της συνταγής.
Πώς να ξεπλύνεις τα όσπρια σε κονσέρβα
Αν αποφασίσεις τη δεύτερη μέθοδο, μπορείς απλά να ρίξεις τα φασόλια σε ένα σουρωτήρι και να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό, μέχρι να βγαίνει καθαρό. Έτσι, αφαιρείς το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου και του αλατιού.
Έχεις ακούσει για την aquafaba;
Το υγρό στην κονσέρβα των ρεβιθιών δεν είναι χρήσιμο μόνο αν θέλεις να δώσεις γεύση σε μία σάλτσα ή ένα ντιπ, αλλά μπορεί να αποδειχθεί «μαγικό» αφού μαζί του θα φτιάξεις… μαρέγκα! Γνωστό και ως aquafaba, το υγρό από τα βρασμένα φασόλια είναι δημοφιλές υποκατάστατο για το ασπράδι του αυγού σε vegan συνταγές.