
Με τη γλύκα του λάχανου, τη μελωμένη υφή του ρυζιού και τα αρώματα της ντομάτας και των μπαχαρικών, μετατρέπει απλά υλικά σε κάτι μαγικό! Ιδανικό για όσους ακολουθούν μια υγιεινή ή χορτοφαγική διατροφή, αλλά και για ημέρες νηστείας.
Υλικά
- 1 λάχανο μικρό
- 180 γρ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλ. νερό
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 καρότα, κομμένα σε φέτες
- χυμός από ½ λεμόνι
- 500 ml νερό ή ζωμό λαχανικών ζεστό
- πάπρικα γλυκιά
- πάπρικα γλυκιά
- πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
- αλάτι
Sauvignon Blanc με φρουτώδη χαρακτήρα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων, νότες φυτικότητας και πράσινης πιπεριάς, με υψηλή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Sauvignon Blanc Estate Series Vina Errazuriz
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το λαχανόρυζο κόβουμε το λάχανο λίγο πιο χοντρό από ότι θα το κόβαμε για σαλάτα. Βάζουμε μία μεγάλη πλασωτέ κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε μέχρι να μυρίσουν.
- Ρίχνουμε το καρότο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το λάχανο σταδιακά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθεί λίγο.
- Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και ρίχνουμε το νερό με τον πελτέ. Τέλος, ρίχνουμε ζεστό νερό ή ζωμό Ρίχνουμε το ζωμό ή νερό, αλάτι και τις πάπρικες.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να μαγειρευτεί το ρύζι. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο περισσότερο νερό.
- Τα τελευταία 5 λεπτά χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει. Το λαχανορύζο πρέπει να είναι μελωμένο και να μην έχει πολλά υγρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να σταθεί 5-10 λεπτά και σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό, συνοδεύοντας το με φρέσκο ψωμί, φέτα ή γιαούρτι.
- Μπορούμε να σερβίρουμε το λαχανόρυζο πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Αν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε το λαχανόρυζο και με κόκκινο λάχανο ή με συνδυασμό λευκού και κόκκινου.