Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις στη γέμιση επιπλέον υλικά από αυτά που προτείνουμε, όπως πιπεριές, μπέικον, ζαμπόν ή μανιτάρια, αλλά για εμένα το τυρί και τα φρέσκα μυρωδικά είναι υπέρ-αρκετά.

Υλικά

Για το ρολό

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο ξεκοκαλισμένο, με την πέτσα του (1½ κιλό καθαρό βάρος)
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας, κομμένη σε μπαστούνια
  • 2 κ.σ. φύλλα δενδρολίβανου
  • 2 κ.σ. φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τα λαχανικά

  • 8 μέτριες πατάτες κομμένες στα 4
  • 2 γλυκοπατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ξύσμα + χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 100 ml κρασί λευκό
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κοτόπουλο ρολό με πατάτες και γλυκοπατάτες τοποθετούμε στον πάγκο ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος και ακουμπάμε το κοτόπουλο από την πλευρά με την πέτσα.
  2. Το αλείφουμε εσωτερικά με τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ρίγανη, δενδρολίβανο και θυμάρι. Τοποθετούμε κατά μήκος τα μπαστούνια του τυριού και με τη βοήθεια του χαρτιού το τυλίγουμε σε ρολό.
  3. Με μερικές οδοντογλυφίδες κλείνουμε τις άκρες του ρολού από αριστερά και δεξιά για να μην διαφύγει η γέμιση κατά το ψήσιμο και με σπάγκο ψησίματος το δένουμε σε 5-6 σημεία για να μην ανοίξει. Με τη βοήθεια του χαρτιού το μεταφέρουμε σε γάστρα. Αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά και ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC.
  5. Ρίχνουμε τις πατάτες σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη 1 κ.σ. μουστάρδα, το ξύσμα του λεμονιού, το μισό ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, τη μισή ρίγανη και ανακατεύουμε. Τις μεταφέρουμε στη γάστρα με το ρολό και τις μοιράζουμε στις δυο πλευρές του.
  6. Προσθέτουμε το κρασί, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε το φαγητό για 1 ώρα τουλάχιστον.
  7. Στο μεταξύ κόβουμε και τις γλυκοπατάτες σε χοντρά κομμάτια, τις βάζουμε στο μπολ που ετοιμάσαμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την υπόλοιπη μουστάρδα, τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο λιωμένη και την υπόλοιπη ρίγανη. Ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  8. Αφού ψηθεί το ρολό με τις πατάτες για 1 ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και γυρίζουμε το κοτόπουλο. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα τις γλυκοπατάτες, τις ανακατεύουμε με τις μισοψημένες πατάτες, σκεπάζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμα.
  9. Γυρίζουμε ξανά το κοτόπουλο και το ψήνουμε για 30-40 λεπτά ακόμη χωρίς καπάκι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν η πέτσα του κοτόπουλου και οι άκρες των λαχανικών.
  10. Σερβίρουμε το φαγητό είτε μέσα στη γάστρα είτε σε ευρύχωρη πιατέλα, μαζί με τα ψητά λαχανικά, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τον σπάγκο από το ρολό και το κόψουμε σε φέτες.
  • Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να ψήσουμε το φαγητό σε ταψί, σκεπασμένο αρχικά με χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο.
  • Οι γλυκοπατάτες ψήνονται πιο γρήγορα, γι’ αυτό τις βάζουμε αργότερα στο φαγητό. Αν τις βάλουμε μαζί με τις πατάτες θα λιώσουν.
  • Αντί για γλυκοπατάτες μπορούμε να βάλουμε στο φαγητό καρότα. Απλώς θα τα καθαρίσουμε, θα τα κόψουμε σε χοντρά κομμάτια και θα τα ψήσουμε μαζί με τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο ψήσιμο.