Υλικά
  • 1½ κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. ντομάτα τριμμένη, φρέσκια ή συσκευασμένη
  • 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κρασί κόκκινο
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 1 lt ζωμό κότας ή λαχανικών ή νερό, ζεστό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • 1 κλωναράκι βασιλικό φρέσκο 
  • 1 κ.γ. μαντζουράνα ξερή 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, για το σερβίρισμα

Λευκό, Σαββατιανό περασμένο από βαρέλι, με πλούσια αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων και καραμέλας βουτύρου. Πλούσιο στόμα και διακριτική οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Phenomena Savatiano Vareli - Αμπελώνες Μάρκου 
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για να φτιάξουμε το εναλλακτικό γιουβέτσι με κοτόπουλο ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το κοτόπουλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (φυλάμε από αυτό 1 κ.σ. για το κριθαράκι) σε κατσαρόλα και σταδιακά, για να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία, σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το μεταφέρουμε σε πιάτο με τρυπητή κουτάλα και το κρατάμε στην άκρη.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα και στο λάδι που έχει μείνει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φύλλο δάφνης και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  3. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την ντομάτα, το μπαχάρι, την κανέλα, τον βασιλικό, την μαντζουράνα, αλάτι και πιπέρι.
  5. Προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
  6. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς το κριθαράκι. Αλατοπιπερώνουμε.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. 
  8. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα του σε βαθύ ταψί ή γάστρα και προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύοντας απαλά. Αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό ή ζωμό ώστε να καλύπτει ελαφρώς το κριθαράκι. 
  9. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο ή καπάκι αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας μία-δύο φορές κατά τη διάρκεια, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι μας και να απορροφήσει τα υγρά. Αν θέλουμε, τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να ροδίσει λίγο. Στην περίπτωση που το φαγητό κατά τη διάρκεια του ψησίματος στεγνώσει, συμπληρώνουμε πάλι με λίγο επιπλέον ζεστό ζωμό ή νερό.
  10. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για 5-10 λεπτά, και το σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι και επιπλέον μαύρο πιπέρι αν θέλουμε.
  • Μπορούμε να κάνουμε τη συνταγή μόνο με μπουτάκια κοτόπουλου που γίνονται πιο ζουμερά. 
  • Αν δεν έχουμε μαντζουράνα μπορούμε να βάλουμε ρίγανη.
  • Αν θέλουμε μπορούμε τα τελευταία 10 λεπτά του ψησίματος να πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και να το αφήσουμε να ροδίσει.