Είσαι και εσύ από αυτούς που αγαπούν τις τάρτες, αλλά διστάζουν να μπουν στην κουζίνα για να τις φτιάξουν θεωρώντας μπελά το κατά τα άλλα εντυπωσιακό, ολοστρύγγυλο σχήμα της και πώς θα το πετύχεις; Η galette είναι για εσένα. Κάπου την έχεις ακούσει σίγουρα, όμως μπορεί να μην έχεις καταλάβει και ακριβώς τι είναι. Ως γνωστόν, εμείς είμαστε εδώ να λύσουμε όλες σου τις απορίες. 

Galette: Η τάρτα που δεν μπαίνει σε καλούπια 

Η galette είναι ένας γαλλικός όρος που αναφέρεται σε διάφορα είδη επίπεδων, στρογγυλών ψημένων ζυμών, είτε γλυκών είτε αλμυρών. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές, με πιο γνωστή βεβαίως τη Galette des Rois, την παραδοσιακή γαλλική πίτα, κάτι σαν τη δική μας βασιλόπιτα, που καταναλώνεται την ημέρα των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου). Φτιάχνεται από φύλλα σφολιάτας και γέμιση αμυγδαλόκρεμας και μέσα της, αντί για φλουρί, τοποθετείται ένα μικρό αντικείμενο και όποιος το βρει στέφεται «βασιλιάς» ή «βασίλισσα» της ημέρας.

Στη Γαλλία επίσης φτιάχνουν την Galette bretonne, μια τραγανή, βουτυράτη μπισκοτένια galette από τη Βρετάνη, συχνά παρασκευασμένη με αλατισμένο βούτυρο, όπως και τη Galette salée (αλμυρή galette), με την οποία αναφέρονται κυρίως σε αλμυρές κρέπες από αλεύρι φαγόπυρου, οι οποίες είναι παραδοσιακές στη Βρετάνη. Συνήθως σερβίρονται με αυγό, ζαμπόν, τυρί ή άλλα υλικά.

Τέλος, η Galette rustique είναι μία ελεύθερης μορφής ανοιχτή τάρτα, όπου η ζύμη διπλώνεται χαλαρά γύρω από τη γέμιση (πχ. φρούτα, σοκολάτα, λαχανικά ή τυριά). Είναι πιο εύκολη στην προετοιμασία σε σχέση με τις κλασικές τάρτες, καθώς δεν απαιτεί φόρμα και είναι ακριβώς αυτή για την οποία μιλήσαμε παραπάνω. 

Ανάλογα με τη συνταγή, μπορεί να είναι είτε γλυκιά είτε αλμυρή, αλλά πάντα έχει έναν πιο «χαλαρό» χαρακτήρα, σε σχέση με την αυστηρότητα της τάρτας. 

Η ζύμη απλώνεται επίπεδη, η γέμιση τοποθετείται στο κέντρο, και μετά διπλώνονται οι άκρες προς τα μέσα χωρίς καλούπι. Το αποτέλεσμα, πιο ακανόνιστο, εν αντιθέσει με την κομψή τάρτα που φτιάχνεται σε ειδική ταρτιέρα (με ή χωρίς αποσπώμενο πάτο), της οποίας και η γέμιση συνήθως είναι πιο συμπαγής και έχει λεία επιφάνεια, σε σχέση με την galette, την οποία μπορούμε να γεμίσουμε απλώς με μερικά κομμένα φρούτα. 

Έχει κάποια σχέση με τη γαλέτα; 

Ανατρέχοντας κυρίως σε παλιές συνταγές της γιαγιάς ή της μητέρας σου, σίγουρα θα έχει πάρει κάπου το μάτι σου τη «γαλέτα». Η λέξη προφανώς συνδέεται με την galette, όμως τελικά δεν έχουν μεταξύ τους καμία σχέση. 

Ο όρος «γαλέτα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα για να περιγράψει το ψημένο, φρυγανισμένο ψωμί που γινόταν έτσι για να διατηρηθεί για πολύ καιρό, αφού προοριζόταν για τις ανάγκες των στρατιωτών και των ναυτικών. Έτσι, μέσα στα χρόνια ο όρος επικράτησε για να περιγράψει τη φρυγανιά που χρησιμοποιούνταν για το πανάρισμα συνήθως πριν το τηγάνισμα.