Υλικά
- 1 κολοκύθα μικρή
- 1 φλ. ρύζι άγριο
- ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο κομμένο σε ροδέλες ή μισοφέγγαρα
- ½ φλ. κάσιους
- ½ φλ. cranberries ή σταφίδες αποξηραμένα
- 2½ φλ. νερό ή ζωμό λαχανικών
- κανέλα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Μελισσάκι από την Κρήτη με αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών και νύξεις μελιού, ισορροπία και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Melissaki Gerodeti Lyrarakis Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για την ψητή κολοκύθα γεμιστή με ρύζι, λαχανικά, κάσιους και αποξηραμένα φρούτα κόβουμε την κορυφή της κολοκύθας, κρατάμε το καπάκι στην άκρη και αφαιρούμε τους σπόρους. Την αλείφουμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και την αλατίζουμε.
- Σε μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το άγριο ρύζι σε νερό ή ζωμό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει μια ελαφρώς μαστιχωτή υφή. Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη.
- Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε τηγάνι λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα κάσιους, τα αποξηραμένα φρούτα και σοτάρουμε, ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά.
- Βάζουμε στο τηγάνι το βρασμένο άγριο ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα κανέλα. Ανακατεύουμε καλά ώστε όλα τα υλικά να ενωθούν.
- Γεμίζουμε την κολοκύθα με το μείγμα ρυζιού και λαχανικών και καλύπτουμε με το καπάκι της.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε την κολοκύθα σε βαθύ ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Σερβίρουμε την κολοκύθας συνοδεύοντας με μια πράσινη σαλάτα.
- Αν περισσέψει κολοκύθα, διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 2-3 μέρες. Μπορούμε να την ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο καλύπτοντας με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί η κολοκύθα ή η γέμιση.
Αμαρυλλίς Τσέγκου