Ο παραδοσιακός πασατέμπος, δηλαδή οι αλατισμένοι και ψημένοι κολοκυθόσποροι με το φλοιό τους, είναι ένα από τα πιο παλιά και αγαπημένα σνακ της Ελλάδας. Προέρχεται από την ιταλική λέξη passatempo, δηλαδή πέρασμα του χρόνου, γιατί παραδοσιακά τον τρώμε χαλαρά, για «να περνά η ώρα». 

 

Υλικά
  • κουκούτσια από μία κολοκύθα μέτρια (όπως είναι με το φλοιό τους)
  • 1½ κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ αλάτι ή περισσότερο, κατά βούληση
     
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τον πασατέμπο ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κουκούτσια από το εσωτερικό της κολοκύθας. Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα τρίβουμε απαλά με τα χέρια για να φύγει η ίνα και η σάρκα που τα περιβάλλει.
  2. Όταν καθαριστούν, τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τα απλώνουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160–170°C στις αντιστάσεις και στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  4. Μεταφέρουμε τα κουκούτσια σε μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια, ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα.
  5. Απλώνουμε τους σπόρους σε μία μόνο στρώση πάνω στο ταψί και τους ψήνουμε 25 – 30 λεπτά, ανακατεύοντάς τους μία - δύο φορές στη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανοί. Τους προσέχουμε στα τελευταία λεπτά, γιατί μπορεί να καούν γρήγορα.
  6. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τον πασατέμπο να κρυώσει εντελώς. Καθώς κρυώνει, γίνεται ακόμη πιο τραγανός.
  7. Τον φυλάμε σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί σε θερμοκρασία δωματίου διατηρείται υπέροχος για περίπου δύο εβδομάδες.
  • Αν θέλουμε πιο σταθερό και τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να βράσουμε τα κουκούτσια για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό πριν τα ψήσουμε. Έτσι ψήνονται πιο ομοιόμορφα και γίνονται πιο τραγανά.
  • Για πιο έντονη αλμύρα, τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μόλις βγουν από τον φούρνο, όσο είναι ακόμα ζεστά.
  • Μπορούμε να τα αρωματίσουμε γλυκά, με κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη, ή να προσθέσουμε κάποιο μπαχαρικό όπως κύμινο, καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα κτλ.