Υλικά
Για τη βάση
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο φυτικό, σε κομμάτια
- 3 κ.σ. νερό παγωμένο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη γέμιση
- 7-8 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.σ. βούτυρο φυτικό
- 3 κ.σ. άμυλο καλαμποκιού
Για το crumble
- 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ. ζάχαρη καστανή
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπαχάρι
- ¼ κ.γ. αλάτι
- 120 γρ. βούτυρο φυτικό, σε κομμάτια
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε από τη βάση
- Για τη vegan μηλόπιτα με επικάλυψη από crumble ανακατεύουμε σε ένα μέτριο μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα το νερό και τη βανίλια. Ανακατεύουμε αρχικά με μαρίζ και στη συνέχεια με τα χέρια, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
- Σχηματίζουμε μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Προετοιμάζουμε τα μήλα για τη γέμιση
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες μήλου, τη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 2-4 ώρες.
Φτιάχνουμε το crumble
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή και την κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και το αλάτι.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή που θυμίζει ψίχουλα.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Στρώνουμε τη βάση
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και με πλάστη την ανοίγουμε σε δίσκο διαμέτρου 27-28 εκ.
- Με τη βοήθεια του πλάστη τη μεταφέρουμε σε ταρτιέρα διαμέτρου 23 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά. Κόβουμε περιμετρικά όση ζύμη περισσεύει.
- Βάζουμε ξανά στο ψυγείο και 30 λεπτά με 1 ώρα.
Στήνουμε τη μηλόπιτα
- Κατόπιν, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βάζουμε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου στη μεσαία σχάρα.
- Βγάζουμε τα μήλα από το ψυγείο και τα σουρώνουμε, κρατώντας τα ζουμιά τους. Θα βγάλουμε περίπου ½ φλ. ζουμί. Ξαναβάζουμε τα μήλα στο μπολ και μεταφέρουμε τον ζωμό σε κατσαρολάκι.
- Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μειωθεί ο όγκος των υγρών στη μέση. Θα πάρουμε ένα παχύρευστο σιρόπι, πιο ρευστό από σιρόπι σφενδάμου, αλλά όχι σαν νερό.
- Πασπαλίζουμε τα μήλα με το άμυλο καλαμποκιού και ανακατεύουμε καλά. Τα αδειάζουμε μέσα στην ταρτιέρα και αδειάζουμε από πάνω το σιρόπι που ετοιμάσαμε.
- Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, ομοιόμορφα το crumble, φροντίζοντας να καλύψουμε καλά τα μήλα για να μην καούν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε και σερβίρουμε
- Βάζουμε την ταρτιέρα πάνω στο ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά στους 200°C. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175°C, σκεπάζουμε περιμετρικά την τάρτα με αλουμινόχαρτο, αφήνοντας στη μέση ένα κενό διαμέτρου 5 εκ. και ψήνουμε για άλλα 45-50 λεπτά.
- Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.