Υλικά

για περίπου 10-12 κομμάτια

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. μαχλέπι
  • ¾ κ.γ. αλάτι
  • 20 μοσχοκάρφια

Για το αρωματικό νερό

  • 550 γρ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 4 μοσχοκάρφια
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
  • 2 φύλλα δάφνης

Για την επάλειψη

  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα πουλιά Σίφνου, ξεκινάμε με τη ζύμη: σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το αρωματικό νερό, βάζοντας όλα τα υλικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά.
  2. Αποσύρουμε και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό.
  3. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
  4. Περνάμε το αρωματικό, χλιαρό νερό από ψιλή σίτα, ώστε να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα στη μαγιά.
  5. Αφήνουμε 10-15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί.
  6. Προσθέτουμε το αλάτι, το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.
  7. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  8. Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
  9. Κόβουμε 10-12 ζυμαράκια των 60 γρ. και πλάθουμε φραντζολάκια.
  10. Κόβουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε 10-12 ισόποσα κομμάτια και πλάθουμε ένα πλατύ κορδόνι.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
  12. Με αυτό το κορδόνι τυλίγουμε τα φραντζολάκια γύρω από τη μέση αφήνοντας να εξέχει η μια άκρη ώστε να μοιάζει με κεφάλι.
  13. Πιέζουμε δίνοντας το σχήμα του ράμφους και τοποθετούμε 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.
  14. Σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τοποθετούμε τα πουλιά αφήνοντας κενό.
  15. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της επάλειψης ώστε να λιώσει η ζάχαρη και αλείφουμε τα πουλιά.
  16. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. 

Αν θέλουμε κρατάμε ένα πουλί και το αφήνουμε μέρες να «πετρώσει» για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, έτσι κάνουν και στη Σίφνο!