
Υλικά
για περίπου 10-12 κομμάτια
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
- 16 γρ. μαγιά ξηρή
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 260 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- ¾ κ.γ. αλάτι
- 20 μοσχοκάρφια
Για το αρωματικό νερό
- 550 γρ. νερό
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 4 μοσχοκάρφια
- 1 κ.γ. γλυκάνισο σε σπόρους
- 2 φύλλα δάφνης
Για την επάλειψη
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 κ.σ. νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα πουλιά Σίφνου, ξεκινάμε με τη ζύμη: σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το αρωματικό νερό, βάζοντας όλα τα υλικά, προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Αποσύρουμε και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό.
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το μισό αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα όπου μέσα ρίχνουμε την ζάχαρη και τη μαγιά.
- Περνάμε το αρωματικό, χλιαρό νερό από ψιλή σίτα, ώστε να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα στη μαγιά.
- Αφήνουμε 10-15 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το υπόλοιπο νερό, το ελαιόλαδο, το μαχλέπι και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.
- Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι μέχρι να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Αφήνουμε 30 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
- Κόβουμε 10-12 ζυμαράκια των 60 γρ. και πλάθουμε φραντζολάκια.
- Κόβουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε 10-12 ισόποσα κομμάτια και πλάθουμε ένα πλατύ κορδόνι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
- Με αυτό το κορδόνι τυλίγουμε τα φραντζολάκια γύρω από τη μέση αφήνοντας να εξέχει η μια άκρη ώστε να μοιάζει με κεφάλι.
- Πιέζουμε δίνοντας το σχήμα του ράμφους και τοποθετούμε 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.
- Σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος τοποθετούμε τα πουλιά αφήνοντας κενό.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά της επάλειψης ώστε να λιώσει η ζάχαρη και αλείφουμε τα πουλιά.
- Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
Αν θέλουμε κρατάμε ένα πουλί και το αφήνουμε μέρες να «πετρώσει» για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, έτσι κάνουν και στη Σίφνο!