
Για το σερβίρισμα, οι επιλογές πολλές: σάλτσα καραμέλας βουτύρου παγωτό βανίλια, ή πιο απλά ζάχαρη άχνη.
Υλικά
Για τη ζύμη μπισκότου
- 310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 150 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομμάτια
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 αυγό
- 2 κ.γ. κανέλα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για την κρέμα cheesecake
- 150 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αυγά
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (ή 1 βανιλίνη)
Για το crumble
- 350 γρ. μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 5 μήλα)
- 80 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- ⅓ από τη ζύμη μπισκότου
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη ή καραμέλα ή παγωτό (προαιρετικά)
Γλυκό Κρασί, ένα Ασύρτικο και Αηδάνι με πολύπλοκη και έντονη μύτη από γλυκά μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, γεμάτο στόμα και υψηλή οξύτητα που εξισορροπεί απόλυτα τη γλυκύτητα. Η πρόταση του WSPC: Vinsanto Santo Wines
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη μηλόπιτα με κρέμα cheesecake και τραγανό crumble, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C (στις αντιστάσεις).
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά.
- Με τα δάχτυλα μας αρχίζουμε να ενώνουμε το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι το μείγμα να μοιάζει με τρίμματα ψωμιού και στη συνέχεια το αφήνουμε στην άκρη.
- Συνεχίζουμε ετοιμάζοντας την κρέμα: σε ένα μπολ βάζουμε το ανθότυρο, το τυρί κρέμα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός για λίγο και έπειτα ρίχνουμε τα αυγά και τη βανίλια. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μία ομογενοποιημένη κρέμα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκατοστών.
- Ρίχνουμε τα 2/3 από τη ζύμη στην ταρτιέρα, ενώ πιέζουμε με ένα ποτήρι να τη στρώσουμε συμμετρικά. Ανασηκώνουμε περιφερειακά καλύπτοντας τα τοιχώματα της ταρτιέρας με ζύμη.
- Ρίχνουμε πάνω στο μπισκότο την κρέμα cheesecake και ύστερα τοποθετούμε προσεκτικά τα μήλα.
- Στο ⅓ της ζύμης που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε τα καρύδια και την ρίχνουμε απαλά και ακανόνιστα πάνω από τα μήλα, φροντίζοντας να μην πιέσουμε καθόλου. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει όλη την επιφάνεια του γλυκού, σαν μεγάλα ψίχουλα.
- Ψήνουμε για 45-50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει αρκετά και αφού βγάλουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν σερβίρουμε.