Φανουρόπιτα

Υλικά
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι φρεσκοστυμμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 ποτήρι καρύδια χοντροκοπανισμένα
  • 1 ποτήρι σταφίδα κορινθιακή
  • ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  • Για την παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο, στρογγυλό ταψί διαμ. 28 εκ.
  • Βάζουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανακατεύουμε στο υπόλοιπο αλεύρι τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των υγρών. Κάπου στη μέση σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ολοκληρώνουμε το ανακάτεμα με σπάτουλα.
  • Τέλος, ενσωματώνουμε στη ζύμη τα αλευρωμένα καρύδια και τις σταφίδες και αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα και ψήνουμε τη φανουρόπιτα στον φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει η πίτα τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.  
  • Τσεκάρουμε αν είναι έτοιμη η φανουρόπιτα βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο. Όταν το βγάλουμε θα πρέπει να είναι στεγνό.
  • Υπάρχει ένας διχασμός ως προς τον αριθμό των υλικών που μπαίνουν στη συνταγή, 7 ή 9, με όλους, ωστόσο, να συμφωνούν ότι πρέπει να είναι μονός. Τα επτά υλικά συμβολίζουν τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας (βάπτισμα, γάμος, θεία ευχαριστία, χρίσμα, ιεροσύνη, εξομολόγηση, ευχέλαιο), αλλά και τις επτά ημέρες της Δημιουργίας, ενώ τα εννέα υλικά συμβολίζουν τα τάγματα των αγγέλων.