Ποιος μπορείς να αντισταθεί στο άρωμα ενός φρεσκοψημένου ψωμιού, που βγαίνει από τον φούρνο; Μπορείς να το φας ακόμη και καυτό, σκέτο όπως είναι ή αλειμμένο με λίγο βούτυρο, ή ακόμη και να του βάλεις πάνω ένα - δύο υλικά που έχεις πρόχειρα στο ψυγείο για να φτιάξεις σάντουιτς και να πεις ότι είσαι χορτάτος. Το ψωμί δεν είναι τυχαία από τα πιο βασικά τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, που δεν λείπει ποτέ από το καθημερινό ή το γιορτινό τραπέζι.

Θα το βρεις σε αμέτρητες εκδοχές, ανάλογα τη χώρα, τα διαθέσιμα σιτηρά, τις παραδόσεις και τη φαντασία αυτού που το φτιάχνει και μπορεί να το εμπλουτίσει με διάφορα επιπλέον υλικά, ενώ ακόμη και τα σχήματα, το ζύμωμα ή ο τρόπος ψησίματος μπορούν να διαφέρουν. Καθένας έχει αυτή την εκδοχή του ψωμιού που αγαπά, και σίγουρα έχει πάντα θέση στην καθημερινότητά του. 

Γι' αυτό εδώ συγκεντρώσαμε συνταγές για σπιτικό ψωμί κάθε λογής. Από αργής ωρίμασης, παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και γλυκά ψωμάκια, μέχρι bao buns, ινδικό naan και άλλα ψωμιά από κάθε γωνιά του κόσμου. Διάλεξε αυτά που σου αρέσουν, πάρε το κατάλληλο αλεύρι, σήκωσε τα μανίκια και ετοιμάσου να ζυμώσεις το δικό σου ψωμί - είναι πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζεις!