
Υλικά
για 1 καρβέλι
- 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή πολύσπορο
- 200 γρ. αλεύρι για ψωμί (κατά προτίμηση κίτρινο)
- 1 κ.γ. μαγιά ξηρή
- 350 ml νερό χλιαρό
- ½-1 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το σπιτικό ψωμί αργής ωρίμασης στη γάστρα ρίχνουμε τα άλευρα σε βαθύ μπολ ή λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλα.
- Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη μας θα είναι κολλώδης.
- Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και σκεπάζουμε με κουβερτάκι. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 12-14 ώρες.
- Κατόπιν, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ρίχνουμε επάνω ζυμάρι μας. Για να βγαίνει πιο εύκολα από τη λεκάνη, πασπαλίζουμε με 1-2 κ.σ. αλεύρι.
- Ζυμώνουμε, απλώνοντας τη ζύμη μας σαν χοντρό φύλλο και διπλώνοντας τις άκρες της προς το κέντρο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη.
- Φτιάχνουμε ένα καρβελάκι και το αφήνουμε σε καθαρό και αλευρωμένο σκεύος. Τυλίγουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με κουβερτάκι. Αφήνουμε το ψωμί σε ζεστό σημείο, για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα να ζεσταθεί ζεσταίνουμε η γάστρα όπου θα ψήσουμε το ψωμί, μαζί με το καπάκι της.
- Όταν ζεσταθεί η γάστρα, τη βγάζουμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε μέσα το ζυμάρι και το χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε το ψωμί στο φούρνο για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του ψωμιού και να ψηθεί εσωτερικά.
- Το βγάζουμε από το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, πριν το κόψουμε σε φέτες.