Υλικά

για 1 καρβέλι

  • 200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή πολύσπορο
  • 200 γρ. αλεύρι για ψωμί (κατά προτίμηση κίτρινο)
  • 1 κ.γ. μαγιά ξηρή 
  • 350 ml νερό χλιαρό
  • ½-1 κ.γ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το σπιτικό ψωμί αργής ωρίμασης στη γάστρα ρίχνουμε τα άλευρα σε βαθύ μπολ ή λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε με μαρίζ ή κουτάλα.
  2. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του και ρίχνουμε το νερό. Ανακατεύουμε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Η ζύμη μας θα είναι κολλώδης.
  3. Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη και σκεπάζουμε με κουβερτάκι. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 12-14 ώρες. 
  4. Κατόπιν, αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ρίχνουμε επάνω ζυμάρι μας. Για να βγαίνει πιο εύκολα από τη λεκάνη, πασπαλίζουμε με 1-2 κ.σ. αλεύρι.
  5. Ζυμώνουμε, απλώνοντας τη ζύμη μας σαν χοντρό φύλλο και διπλώνοντας τις άκρες της προς το κέντρο. Μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμη. 
  6. Φτιάχνουμε ένα καρβελάκι και το αφήνουμε σε καθαρό και αλευρωμένο σκεύος. Τυλίγουμε με μεμβράνη και σκεπάζουμε με κουβερτάκι. Αφήνουμε το ψωμί σε ζεστό σημείο, για περίπου 2 ώρες, να φουσκώσει. 
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και βάζουμε μέσα να ζεσταθεί ζεσταίνουμε η γάστρα όπου θα ψήσουμε το ψωμί, μαζί με το καπάκι της.
  8. Όταν ζεσταθεί η γάστρα, τη βγάζουμε από το φούρνο, αναποδογυρίζουμε μέσα το ζυμάρι και το χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι. 
  9. Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε το ψωμί στο φούρνο για 30 λεπτά.
  10. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τη γάστρα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για 20 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια του ψωμιού και να ψηθεί εσωτερικά.
  11. Το βγάζουμε από το σκεύος και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα, πριν το κόψουμε σε φέτες.