
Υλικά
για μία μακρόστενη φόρμα 20x10 εκ.
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. ηλιόσποροι
- 30 γρ. κολοκυθόσποροι
- 20 γρ. σουσάμι
- 250 ml μπίρα μαύρη
- 60 ml ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. μέλι (προαιρετικά, αν θέλετε μια ελαφρώς γλυκιά γεύση)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το πολύσπορο ψωμί με μαύρη μπίρα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C (στον αέρα 160°C) και λαδώνουμε ελαφρώς μια φόρμα ψωμιού ή του κέικ διαστάσεων 20x10 εκ.
- Ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ: τα δύο είδη αλεύρου, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τους σπόρους.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά – τη μπίρα, το ελαιόλαδο και το μέλι (αν το χρησιμοποιούμε) – και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσέχουμε να μην την ανακατέψουμε υπερβολικά.
- Mεταφέρουμε τη ζύμη στη λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το ψωμί να αποκτήσει ωραίο χρώμα και να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάμε ελαφρά από κάτω.
- Αφήνουμε το ψωμί πάνω σε μια σχάρα για 20 λεπτά να κρυώσει πριν το κόψουμε και το απολαύσουμε.
- Για να διατηρήσουμε το ψωμί φρέσκο, το τυλίγουμε σε μια καθαρή πετσέτα και το αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο ή χάρτινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 ημέρες. Αν θέλουμε να το κρατήσουμε για περισσότερο, μπορούμε να το καταψύξουμε σε φέτες και να ξεπαγώνουμε όσο θέλουμε.